marți, 12 iulie 2011

Az Erdélyi Magyar Ifjak tábora



http://www.emitabor.hu/erdely/?o=2

A táborról
Az Erdélyi Magyar Ifjak idén nyáron is megszervezi nagyszabásúnak szánt rendezvényét, a VII. EMI-tábort. Az előző táboraink sikerén felbuzdulva bizakodással vágunk bele a 2011-es tábor előkészítő munkálataiba.

Céljaink:

- az együttlét: összefogni az egészséges nemzeti öntudattal rendelkező; történelmünk, kultúránk, a közéleti eseményeink iránt érdeklődő kárpát-medencei ifjúságot egy lazább nyári rendezvény keretében;

- nevelés: a tábor programja, műhelyei segítségével;

- szórakozás: koncertek, változatos szabadidős tevékenységek.

 Az I. EMI-tábor 2005-ben hiánypótló rendezvényként jelent meg az erdélyi fesztiválok palettáján, ahol sorsunkat, jelenünket és jövőnket befolyásoló kérdéseket, témákat vitattunk meg. Mottóként gr. Teleki Páltól származó idézetet választottunk: „Merjünk magyarok lenni!”. Több, mint 1 000 fiatal jött el.

 A II. EMI-tábor programját ’56 hősei előtt tisztelegve alakítottuk ki. Jelszavunk „Aki magyar, velünk tart!” volt. Több, mint 2500 résztvevő tartott velünk.

 A III. tábor mottója gróf Széchenyi István gondolata volt: „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!”, mivel az önrendelkezés volt a fő vezérfonal. 5000 fiatal fordult meg programjainkon. 

 A IV. EMI-tábor mottója Wass Alberttől származott: „Legyen Erdély újra, ami volt!”. A tábor központi témái: a magyar nyelvhasználat Erdélyben, ill. az őshonos európai kisebbségek nyelvhasználata, valamint Wass Albert élete és munkássága. Az író születésének századik, és halálának tizedik évfordulóján méltó emléket szerettünk volna állítani életművének. Tavaly több mint 15.000 napijegyes látogatót számoltunk össze.

2009-ben belevágtunk az V. EMI-tábor megszervezésébe, melynek főbb témakörei közül a magyar nyelvhasználat ismételten meghatározó volt, ugyanakkor körbejártuk az önkormányzatok szerepét az erdélyi autonómia-törekvések folyamatában. Két fontos történelmi eseményről is megemlékeztünk: az önálló állami magyar egyetem, a Bolyai felszámolásáról annak 50., valamint a ’89-es ún. rendszerváltásról annak 20. évfordulóján.

Számtalan érdekes és hasznos tevékenységeket biztosítottunk a táborlakók számára:

A Hagyományőrző sátorban kézműves-foglalkozásokkal, kiállításokkal, népművészeti és a magyar hagyományokra vonatkozó előadásokkal vártuk a fiatalokat.

Működött az  EMI-sátor, ahol a gyergyószentmiklósi Caritas tagjai is tevékenységeket szerveztek.

A Filmsátor, Borsátor, Keskeny út sátor és Gyereksátor az előző évekhez hasonlóan üzemelt.

 A Művészsátor azonban új színfoltként jelent meg a tábor programjában. Interaktív tevékenységeket szerveztünk e sátorba, de innen sem maradhattak ki az ún. tanulási célzattal szervezett előadások.

Volt önvédelmi edzés, lovaglás, táncház és napi túrázás, kirándulás is, amelyet a gyergyószentmiklósi EKE tagjai szerveztek meg.

A 2009-es tábor koncertjeinek összeállítása során több szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt minél szélesebb közönség igényeinek megfelelni a Beatrice, Kalapács, Zanzibár, Moby Dick, Hungarica, Knock Out meghívásával, ugyanakkor az EMI-s lelkületet megőrizve ott voltak az ún. kihagyhatatlan EMI-táboros zenekarok is, mint a Kárpátia, Transylmania, Ismerős Arcok. A Kormorán és a Patrióta együttesek először voltak kedves vendégeink Gyergyószentmiklóson.

A 2010-es esztendőben már a VI. EMI-tábornak örvendezhettünk, melynek mottójául a „Legyen úgy, mint régen volt!” jelmondatot választottuk. Az évek során a Gyergyószentmiklós mellett sorra kerülő EMI-tábor a nemzeti értékrendet valló fiatalok Kárpát-medencei találkozóhelyévé vált, így tavalyi rendezvényünkön több mint 17000 napi belépőt váltó fiatal fordult meg.

A rendezvény kiemelt témakörei között helyet kapott a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencében és a szórványmagyarság helyzete Erdélyben. Továbbá három fontos történelmi eseményt vitattunk meg előadások és kerekasztal-beszélgetések során: az 1920. június 4-én aláírt trianoni diktátum előzményeit és következményeit, a második bécsi döntés politikai és katonai konjunktúráját, valamint a magyar-román együttélés minőségét vizsgáltuk a marosvásárhelyi fekete március eseményeiből kiindulva.

Működtek a már ismert és megszokott (tematikus) sátrak: Előadósátor, Hagyományőrző sátor, Keskeny út sátor, EMI-sátor és társalgó sátor, Művész sátor, Gyereksátor, Film- és borsátor, de a 2010-es év újdonsága volt a Szórványért sátor, melynek programjai során a peremvidékeken elő magyarok, csángók helyzetét boncolgattuk és kultúrájukkal ismerkedtünk.

A minden nap működő sátrakon kívül, ismét lehetőség volt az alternatív programokon való részvételre (túrázás, foci, önvédelmi edzés, íjászat, táncház, stb.).

A Színpadon kaptak helyet azok a fellépő zenekarok, kiknek jól ismert dallamaira bulizhatott a tábor közönsége. Fellépőink voltak: Nemez, Beatrice, Hungarica, Stratégia, Kárpátia,Ismerős Arcok, Avatar, Edda, Dalriada, Piramis, Transylmania, Depresszió, Guillotine, No Sugar.

Az idei évben (2011.) a szervezők ismét igyekeznek bővíteni a tábor programkínálatát, hogy augusztus 10-14. között mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző programot. Kiemelt helyen szerepel majd a programkínálatban a népesedés kérdése, mely a közelgő népszámlálás miatt egyre aktuálisabbá válik, de a tábor az ismeretterjesztő és szórakoztató feladatán kívül igyekszik egy nemzetpolitikai műhellyé is válni. Célunk immár nem csak Kárpát-medencei magyarság életének elemzése, de alakítása is.

A VII. EMI-táborba ellátogatók ismételten több száz előadóval találkozhatnak, de a zenei színpad is teljes üzemmódban fog működni, jól ismert zenekarok közreműködésével.

Rendezvényünk független valamennyi politikai szerveződéstől, a költségeket Erdély jövőjét fontosnak tartó emberek adakozásából és a belépők árából álljuk, így bármilyen jellegű támogatást örömmel és köszönettel fogadunk.

Várunk Benneteket!
A szervezők



Előadósátor programja
08.10. Szerda
13:00 - Róvott múltunk, azaz mióta és miért bűn a róvásírás?
Előadó: Mandics György író
15:00 - Az olajkorszak vége - fenntartható csökkenés
Előadó: Magony András villamosmérnök, Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport (ELTE - FFEK)
16:30 - A Szent Korona szentsége, a Korona-tan és ennek helye az alkotmányban
Előadó: Szántai Lajos művelődéstörténész
18:00 - Berecz András mesél
08.11. Csütörtök
10:00 - Szabadkőművesek Trianon előtt
Előadó: Raffay Ernő történész
12:00 - Merre tovább nagyvilág? Globalizáció és/vagy Kína
Előadó: Lukács Csaba újságíró
16:00 - Száműzött magyar irodalom: Tormai Cécile a Nobel-díjra jelölt magyar irónő
Előadó: Takaró Mihály irodalomtörténész
08.12. Péntek
12:00 - Sportkerekasztal
Előadók: Tófalvi Éva, Kovács "Kokó" István, Ferencz Réka
14:00 - A Kárpát-medencei magyarság külpolitikája
Előadók: Ékes Ilona képviselő (Fidesz), Szilágyi Zsolt, Tőkés László EP-alelnök kabinetvezetője, Balczó Zoltán képviselő (Jobbik),
08.13. Szombat
10:00 - Magyar polgármestert Marosvásárhelynek!
Előadók: Csegzi Sándor Marosvásárhely volt alpolgármestere - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Jakab István az Erdélyi Magyar Nemzeti (EMNT) Tanács Maros megyei elnöke, László György a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei elnöke
12:00 - Nemzetpolitika ellenzékből
Előadó: Vona Gábor
14:00 - Mit kezdjünk az életünkkel?
Előadó: Jókai Anna író
08.14. Vasárnap
12:00 - Mentőövet a szórványnak! - a nemzetpolitikai megközelítés
Előadók: Bodó Barna a MÁÉRT Kárpát-medencei szórványalbizottságának elnöke, Demeter László Kovászna Megye Tanácsának szórványprogram-felelőse, Bilibók Jenő MCSMSZ alelnök, csángó-oktatás felelős, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes
12:00 - Irodalmi kerekasztal
Résztvevők: György Attila, Farkas Árpád, Sántha Attila

Niciun comentariu: