luni, 4 iulie 2011

Iată o adevărată bibliotecă de cărți interzise, reconstituită. Magyar Menedék Könyvesház

Iată o adevărată bibliotecă reconstituită. Multe dintre aceste cărți au fost interzise la editare sau la consultare, ca să nu mai vorbesc de comentare în presa țărilor vecine, Ungaria și România. A fost bine, a fost rău? Punerea sub obroc, ascunderea sub preș, discutarea în secret a vechilor sau noilor tensiuni a acumulat un potențial de nespuneri care toate conțin violențe și reproșuri. Comisiile mixte din diverse epoci nu au avut curajul să discute deschis, în spiritul a ceea ce am numit gestiunea divergențelor legitime. Maghiarii sau evreii au protestat ori de câte ori românii au încercat să omagieze eroi cu rol controversat dar important pentru națiunea română, de genul lui Ion Antonescu. Româniii au protestat în cazul lui Vass Albert. Ce-ar fi să-i serbăm liber și să-in îngropăm în istorie cu cinstea care li se cuvine pentru motive care nu pot produce unanimitate?
Apoi să ne ocupăm, cu prioritate, de chestiunile prezentului, cu o mentalitate prezentesită, adică nu trans-națională și globalizantă, ci națională de bună vecinătate. Recomand lectura cărții lui Iftenie Pop pe această temă.
Cunoscătorii limbii maghiare pot consulta titlurile. Editorul reia cărți din bibliografia clasică sau nouă anti-Trianon. Ofer linkul pentru a putea măsura proporția fenomenului, azi. Desigur, în termeni istorici, reeditarea sau editarea acestor titluri este absolut liberă și legală, probabil, în Ungaria. Și în România au apărut destule cărți critice la adresa politicii UDMR sau a relațiilor româno-maghaire, unele direct antimaghiare, anti-iredentiste sau de istorie recentă privitoare la masacre, abuzuri în timpul ocupației Ardealului între 1940 și 1944.
Pentru un cercetător al cenzurii cum sunt, interdicția cărții este de neconceput, indiferent care este mesajul ideologic purtat. 
Deci, nu publicarea cărților respective este contestabilă ci lipsa de reacție a așa-zișilor oameni politici democrați sau ong-uri europeniste, față de densitatea discursului ideologic și violența propagandei pe aceste teme. Atât în România cât și în Ungaria. Aștept reacțiile UDMR.
Dan Culcer

Magyar Menedék Könyvesház

1126 Budapest, Márvány utca 25. | ☎: 213-7057 | Nyitva tartás: Hé-Pé: 10:00-18:00 ; Szo: 10:00-13:30


http://www.magyarmenedek.com/category/6/1/

Niciun comentariu: