luni, 14 noiembrie 2011

A luat fiinta Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională, sub patronajul IPS Ioan Selejean

aprilie  2011
Ca raspuns la extremismul maghiar a luat fiinta Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională, sub patronajul IPS Ioan Selejean


Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a făcut, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, un apel pentru apărarea demnităţii naţionale şi a solicitat crearea unui curent în Parlamentul României care să împiedice votarea unor legi care duc la pierderea autorităţii statale, transmite Agerpres.
Adunarea generală a forumului, la care au luat parte şi parlamentari, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan, preşedinte de onoare al FCRCHM.
Arhiepiscopul Ioan a făcut apel către parlamentari şi societatea civilă pentru iniţierea unei acţiuni care să apere demnitatea naţională şi echilibrul naţional. Toţi cei prezenţi au fost de acord că apelul trebuie îndreptat şi către reprezentanţii UDMR, în condiţiile în care drepturile acordate de România minorităţilor respectă cele mai înalte standarde europene.
“Astăzi am considerat de bine ca, în cadrul Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, să iniţiem o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi a unui echilibru naţional. Pentru că, în ultima vreme, în această parte de ţară s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât şi demnităţii naţionale”, a afirmat înaltul ierarh.
În cadrul adunării s-a decis constituirea unui grup de acţiune pentru demnitatea naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.
Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, dar şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, precum proiectul legii statutului minorităţilor naţionale.
Preşedintele executiv al FCRHCM, Ioan Lăcătuşu, a susţinut că proiectele de legi ale statutului minorităţilor naţionale şi regionalizării, după adoptarea Legii Educaţiei, ar duce de facto la instituirea autonomiei pe criterii etnice.
“Drepturile colective, principiul teritorialităţii, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din practica şi legislaţia europeană şi a adopta asemenea lucruri reprezintă greşeli de neiertat, cu consecinţe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor. (…) Normalitate înseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu enclavă etnică în inima României. Dacă inima României este bolnavă va fi bolnavă şi România”, a declarat Lăcătuşu citat de Agerpres si Ziaristi Online.
Asociatia Civic Media si-a anuntat azi aderarea la Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională. Organizatiile societatii civile care doresc sa se implice concret in actiunile Grupului se pot adresa Forumului Civic al Românilor.
Comunicat
Sub înaltul patronaj al IPS Ioan Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei şi Preşedintele de Onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş,  în data de 2 aprilie 2011, la Miercurea-Ciuc a avut loc şedinţa Consiliului Director al FCRCHM, la care au fost invitaţi şi parlamentari din tot spectrul politic românesc.
Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, precum  şi consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, în principal Proiectul legii statutului minorităţilor naţionale şi cel al regionalizării României.
Totodată, s-a manifestat neliniştea faţă de escaladarea unor acţiuni care aduc atingere comunităţilor româneşti din zonă, identităţii naţionale şi implicit statului român.
La întrunire s-a hotărât constituirea unui Grup de Acţiune pentru Demnitatea Naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Niciun comentariu: