joi, 1 decembrie 2011

De Ziua Nationala a Romaniei, Laszlo Tokes deplange soarta maghiarilor din Ardeal

Publicat la: 1 December 2011



De Ziua Nationala a Romaniei, Laszlo Tokes deplange soarta maghiarilor din Ardeal
Share
Vicepresedintele Parlamentului European (PE), Laszlo Tokes, a deplans, intr-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, faptul ca maghiarii din tara noastra nu beneficiaza de autonomie si nu au o universitate de stat in limba materna.
Tokes a afirmat ca maghiarii au nevoie de autonomie si de respectarea drepturilor comunitare si ca acestia au fost rupti de tara lor natala fara sa fie intrebati.
“Nu doresc, dupa scurgerea unui timp atat de indelungat, sa redeschid vechi dispute istorice, teritoriale, insa trebuie sa-mi ridic cuvantul in apararea drepturilor umane si comunitare ale maghiarilor ajunsi in tari straine impotriva vointei lor.(…) Este inadmisibil si intolerabil si faptul ca in Transilvania apartinand Romaniei, in tara noastra natala, la universitatea noastra, odinioara maghiara, din Targu Mures, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici macar sectie maghiara de sine statatoare”, a afirmat Tokes.
Vicepresedintele PE a urat romanilor “sarbatoare frumoasa” de Ziua Nationala, numindu-i la finalul mesajului “fratii nostri”.
“Daca teritoriile ni s-au luat, macar sa ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare si autonomia nationala, asa cum prevede chiar si Proclamatia de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gandul ca, de Ziua Nationala a Romaniei, sa disputam apartenenta Transilvaniei, din contra, le dorim fratilor nostri romani sarbatoare frumoasa”, si-a incheiat el mesajul.
1 Decembrie, “zi de doliu pentru maghiari” in 2010
Anul trecut, mesajul lui Laszlo Tokes a fost mult mai dur, el numind ziua de 1 Decembrie “zi de doliu pentru maghiari”. “Intentia nostra buna, neconditionata, si solidaritatea nu ne pot face sa uitam ca ziua lor de bucurie reprezinta zi de doliu pentru noi, deoarece, acum 90 de ani, Romania Mare a fost faurita prin fragmentarea tragica a tarii noastre maghiare stramosesti. Tocmai de aceea consideram ca este regretabil ca Romania libera, conceputa in focul revolutiei de la Timisoara (1989), in numele nationalismului statal traditional, a ales o zi pentru sarbatoarea nationala la a carei sarbatorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alaturi de fratii nostri romani, majoritari”, afirma Tokes la 1 decembrie 2010

Niciun comentariu: