luni, 23 ianuarie 2012

Care este poziția partidelor etnice față de situația actuală


Este important să aflăm care este poziția partidelor etnice față de situația actuală din România. Voi căuta informații și le voi sintetiza aici. Sunt aceste formațiunii prezente în calitate de grupuri politice în cadrul manifestațiilor sau se abțin pentru că speră în supraviețuirea politică a lui Traian Băsescu, a formațiunii politice pe care se sprijină, le-ar asigura un același tip de interlocutor și în viitor. Am impresia că autorul articolului de mai jos adoptă o poziție care vrea să sugereze că nu este vorba de un subiect care arde. Poate. Dacă totuși arde, ne va arde pe toți.
Dan Culcer

Kinek fütyöl?
Székely Ervin | 2012-01-22 23:22:09





http://maszol.ro/velemeny/kinek_futyol_2012_01_22.html

Több mint egy hete tartanak a tiltakozó megmozdulások Bukarestben és az ország nagyvárosaiban. A más alkalmakkor oly gyorsan és frappánsan nyilatkozó államfő, Traian Băsescu hallgat, legalábbis e jegyzet megírásának idejéig nem tartotta fontosnak, hogy érdemben nyilatkozzon a leváltását sürgető ezrek követeléséről. Pedig két héttel korábban még nagyon aktív volt, betelefonált egy televíziós műsorba, és háromnegyed órán keresztül leckéztette az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkárát, Raed Arafatot. A nagy csend és a PDL hangszín-váltása, a párbeszéd fontosságának hirtelen felfedezése két dolgot jelenthet. Vagy arra utal, hogy a hatalom berkeiben valami megváltozott, valószínűleg érzik, hogy ezt a tiltakozó-hullámot nem lehet erőből legyűrni és kompromisszumos megoldásokat keresnek (az egészségügyi törvénytervezet visszavonása, Arafat visszahelyezése), vagy mindössze időt akarnak nyerni, amíg ellentámadásba lendülhetnek (ennek a jele lehet a csendőrségnél tervezett elbocsátások felfüggesztése, illetve az elmaradt bérek hirtelen kifizetése).

Bárhogyan is legyen, az elnöki hallgatás zavart okozott a PDL vezetésében. Egyesek mérhetetlen arroganciával és vulgáris minősítésekkel sajnálták le a tüntetőket (lásd: Iulian Urban szenátor vagy Teodor Baconschi külügyminiszter kommentárját), mások a társadalmi párbeszédet sürgették és a kormányzat nyitottságát hangsúlyozták (Sever Voinescu parlamenti képviselő, a párt szóvivője, Raluca Turcan parlamenti képviselő, a művelődésügyi szakbizottság elnöke), ismét mások a hallgatásban is követték vezérüket. Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai miniszter még az idegenforgalmi díjkiosztó ünnepséget is lefújta, pedig már a szervezést lebonyolító céggel megkötötte a szerződést; saját blogját, amelyben rendszeresen tudósított a szaktárca megvalósításairól, elhanyagolta, az utolsó bejegyzés január 13-ai, vagyis épp arra a napra esik, amikor kezdődtek a tüntetések.

A péntek 13-ika tehát, úgy tetszik, valóban szerencsétlen nap. Kormánypárti források szerint az események azoknak a malmára hajthatják a vizet (Vasile Blaga, Ioan Olteanu), akik már régebben szorgalmazzák a kormányátalakítást. Ők úgy vélik, hogy a kabinet legnépszerűtlenebb embereinek (Baconschi, Vreme, Ariton, Ialomiţianu) a beáldozása legalábbis átmenetileg lecsillapíthatná a kedélyeket.

A hatalom válaszának hiányát, illetve ellentmondásos reakcióit azonban az ellenzéknek nem sikerült hatékonyan kiaknáznia. Bár csütörtökön szervezett egy, a hazai körülményekhez és az alacsony hőmérséklethez képest látványos tüntetést, ez ideig nem tudta magát elfogadtatni a civil tüntetőkkel a kormány életképes és hiteles alternatívájaként.

Azt hiszem, hogy a jelenlegi patthelyzetnek az a kulcskérdése. Ha ugyanis az USL megtalálja az utat a civil társadalomhoz és be tud illeszkedni a spontánul kezdődött, de egyre szervezettebben zajló tüntetési hullámba, akkor semmi sem akadályozhatja meg elsöprő sikerét a következő választásokon, legyenek azok összevontak vagy előrehozottak. A hatalom értelmiségi vezetői ösztönösen épp ezt a kapcsolódást próbálják megakadályozni – olykor diverziós módszerekkel is –, de egyelőre nem tudták összeugrasztani a politikai és a civil ellenzéket.A kérdés annál is érdekesebb, mert néhány nap késéssel ugyan, de a magyar civilek is szervezkedni kezdtek. Egy közösségi portálon terjedő kezdeményezés „Fütyüljük ki őket” jelszóval az utcára hívta a magyarokat. A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete sietett a mozgalom mögé állni, és azt nyilatkozta, hogy támogatja az országban zajló békés tüntetéseket, ami azért különös, mert mindeddig Traian Băsescu mellett kampányoltak. Lehet azonban, hogy a magyar civilek és az MPP ráleltek a magyar–román közeledés közös nyelvére: a füttyre, ami mindkét nyelven ugyanúgy szól, sőt még a baloldali és a jobboldali füttyszavakat sem lehet megkülönböztetni. Ha a mozgalom sikeres lesz, akkor az USL a kormánynak idézheti Arany Jánost: „(Jobb felől üt), nekem fütyöl,/.(Bal felől üt) s nekem fütyöl: /Elmehetnek.” Székely Ervin |

Niciun comentariu: