joi, 19 ianuarie 2012

PC din Romania lupta pentru "autodeterminarea pina la despartire" a teritoriilor românesti, pentru a pregati alipirea lor la URSS!

Memento


6. PC din Romania lupta pentru "autodeterminarea pina la despartire" a teritoriilor romanesti, pentru a pregati alipirea lor la URSS! (2)



/din Scrisoarea Biroului Politic Exterior ,catre PC (interior)- 3 Noiembrie 1936
" (...) Insa trebuie sa fim foarte prudenti si sa nu cadem intr-o alta extrema si sa nu alunecam noi insine pe panta nationalismului romanesc. In manifestele noastre in Scinteia, am inceput sa intrebuintam foarte des asemenea expresii ca "scumpa noastra tara" , "scumpul nostru popor" . Ba in unul din manifeste, adresaat catre social-democrati, noi spunem (fraza marcaata si de dvstra) " Noi comunistii sintem gata sa aparam cu arma in mina independenta Romaniei, daca tara noastra va fi silita, sa duca un razboi national de aparare contra imperialismului fascist (...) dar vreau sa remarc ca simultan cu intrebuintarea acestor termeni, formule,etc, a inceput sa dispara din manifestele noastre , parola autodeterminarii pina la despartirea de stat, precum si punerea chestiunii nationale asa cum noi AM PUS-O ANI DE ZILE DUPA CONGRESUL AL V-LEA si care ESTE JUSTA SI AZI. (...) Asa ca din manifestele primite decurge o tendinta nefasta care care poate face sa alunecam pe panta nationalismului. Asa ceva nu ar fi exclus. Partidul iugoslav ,de pilda in tratativele cu social democratii lor ,pentru creerea unui partid unificat , au comis GRESEALA DE A RECUNOASTE IN PLATFORMA "GRANITELE ACTUALE ALE IUGOSLAVIEI" . Paridul ceh A MERS PINA ACOLO INCIT CERE INARMAREA MAI BUNA A TARII IN VEDEREA APARARII CONTRA GERMANIEI. " 
 
/din Manifestele regionalei Somes a PCR, pentru un Ardeal Independent - august 1940
"(...) Romani ! Unguri ! Germani! Evrei! La 1848 Ardealul a fost alipit Ungariei fara consultarea poporului Ardelean. La 1918 din nou, fara a fi intrebate popoarele conlocuitoare de aicea , Ardealul a fost aruncat in bratele imperialismului roman, pentru a fi exploatat ca o colonie. Astazi ASUPRITORII DIN BUCURESTI, BUDAPESTA SI BERLIN, incearca iar sa hotarasca asupra soartei si vietii noastre. (...) La lupta : Pentru dreptul de autodeterminare a popoarelor din Ardeal pina la despartire. Pentru libera infratire a tuturor popoarelor din Ardeal . Pentru un Ardeal liber, democratic si independent.! Pentru un guvern popular Ardelean, care sa ne garanteze libertatea, independenta , pamintul si pacea PRINTR-O INTELEGERE PRIETENEASCA CU PASNICUL NOSTRU VECIN: UNIUNEA SOVIETICA ! Jos dictatura regala ! Traiasca guvernul popular ! (...) Popoare auprite din Ardeal ! SCUTURATI-VA DE JUGUL OLIGARHIEI ROMANE, DAR NU PRIMITI NICI JUGUL GROFILOR MAGHIARI. LUPTATI PENTRU DREPTUL DE AUTODETERMINARE A POPOARELOR DIN ARDEAL PINA LA DESPARTIRE ! LUPTATI PENTRU PACE ! PENTRU UN ARDEAL LIBER ! PENTRU GUVERN POPULAR ! LUPTATI PENTRU PRIETENIE CU UNIUNEA SOVIETICA , CARE A DEZROBIT TARILE BALTICE SI POPOARELE SUBJUGATE DIN BASARABIA" 
 
/din instructiunile CC al PCR catre comitetul teritorial din Ardeal si Banat (august 1940)
"(...) La noi s-a venit cu diferite formule noi si confuze, tocmai acum cind problema punerii lozincii noastre : "dreptul la autodeterminare pina la despartire de stat " a devenit concreta. (...)Cine vrea pacea se orienteaza spre URSS, unica tara in lume care face intr-adevar o consecventa politica de pace intre popoare. 2. Uniunea Sovietica, patria celor ce muncesc din lumea intreaga, a ELIBRAT FARA RAZBOI BASARABIA SI BUCOVINA DE NORDDE SUB JUGUL BESTIAL AL IMPERIALISMULUI ROMAN. Politica geniala staliniana a stins focarul de razboi format la Nistru DE STAPINITOAREA IMPERIALISTA. dar dictatura regala trebuind sa evacueze Basarabia si Bucovina de Nord si desi litigiul sovieto-roman s-a lichidat, litigiu ce a durat 22 de ani si mai bine, n-a renuntat la politica ei provocatoare antisovietica. (...) Trebuind sa inapoieze Transilvania si Bucovina de Nord tarii socialismului, imperialismul roman cauta sa-si intareasca domnia "macar" asupra popoarelor Ardealului si Dobrogei. , sa-si pastreze prada acaparata in urma razboiului imperialist mondial din 1914-1918.... (...) a sustine direct si hotarit miscarea de eliberare a popoarelor asuprite contra imperialismului roman, caci nu poate fi liber un popor care asupreste alte popoare, sarcina luptei sale pentru dreptul popoarelor asuprite la autodeterminare pina la despartirea de stat., luptind impotiva oricarei manifestari a sovinismului de natiune dominanta. (...) trebuie combatut cu cea mai mare necrutare orice manifestare din rindurile comunistilor natiunilor asuprite care nu inteleg sau nu vor sa inteleaga legatura indisolubila intre miscarea national-eliberatoare si miscarea revolutionara a proletariatului natiunii dominante. Aici se pune si chestiunea celeilalte parti a lozincii noastre, uniunea liber consimtita a natiunilor. Este necesara luarea "in considerare a ansamblului, a generalitatii miscarii , pentru subordonarea intereselor particulare interesului general ...Nu exista si nu poate exista alta cale spre internationalism. (Lenin) ..." 
 
/din instructiunile CC al PCR pentru comunistii din Ardeal - 31 August 1940, privind sarcinile comunistilor dupa dicatatul de la Viena
"Dictatul de la Viena si primirea lui fara murmur de catre imperialistii romani, a confirmat prevederea noastra din apelul din 8 August 1940, in care spusesem ca IMPERIALISTII ROMANI TRATEAZA PENTRU PASTRAREA SUB DOMINATIA LOR ASUPRA PARTII DIN POPOARELE ASUPRITE SI ALTA PARTE SA O REDEA EXPLOATARII GROFILOR DIN UNGARIA. Sentinta de la Viena si garantiile imperialistilor germani si italieni s-au dat intr-un moment cind imperialistii romani au facut un sir de provocatii la hotarele sovieto-romane, si aceasta cere din partea noastra o deosebita ascutire a vigilentei. (...) In momentul in care sciem aceasta scrisoare nu cunoastem amanunte despre felul in care se desfasoara la voi lupta contra dictaturii regale, imperialiste, pentru DREPTUL DE AUTODETERMINARE PINA LA DESPARTIRE DE STAT A POPOARELOR ARDEALULUI. In orice caz trebuie imediat, fara nici o aminare, facut totul, mobilizat Partidul, Tineretul , Madoszul, Sindicatele revolutionare, dobindit o strinsa colaborare combativa cu cu Frontul Plugarilor (Nota : condus de doctor Petru Groza), cu organizatiile de jos national-taraniste, maghiare etc. Demascat, in presa noastra si in adunari populare , monstruoasa incalcare de catre imperialistii romani, maghiari, in frunte cu imperialistii germani si italieni a dreptului popoarelor Ardealului de a decide ele insile de soarta lor PINA LA DESPARTIREA DE STAT si a dreptului lor de libera exprimare CU CINE VOR SA SE UNEASCA. Trbuie demascat falsul patriotism burghez, fata lui hida. imperialista.(...) pentru un guvern popular, pentru realizarea lozincii noastre in chestiunea nationala , in felul formulat mai sus, in strinsa amicitie cu URSS. (...) In toate adunarile populare trebuie chemat masele la lupta contra provocatiilor antisovietice ale banditilor imperialisti romani. Popularizata politica de pace a URSS , contrapus actiune ELIBERATOARE A UNIUNII SOVIETICE , cerei de robire a statelor imperialiste. ARATAT EXEMPLUL STATELOR BALTICE' A BASARABIEI SI BUCOVINEI DE NORD, UNDE PENTRU TODEAUNA ARMATA ROSIE IN COLABORARE CU ACESTE POPOARE , A DESFIINTAT EXPLOATARE OMULUI DE CATRE OM SI ASUPRIREA UNUI POPOR DE CATRE ALT POPOR, ADICA ASUPRIREA NATIONALA ."

Niciun comentariu: