vineri, 21 decembrie 2012

Repetiții istorice sau istorii repetitive? Tot pe loc, pe loc, pe loc. Fragmente din hora dezunirii. Dan Culcer
Sursa » http://www.huszadikszazad.hu/1906-augusztus/politika/romania-szet-van-tepve

Románia szét van tépve...

Farkasházy beszéde közben, a melyet nagy érdeklődéssel hallgattak végig, egy érdekes kis inczidens is történt, a mely teljesen elkerülte a Ház tagjainak figyelmét. Farkasházy arról beszélt, hogy a népoktatás fejlesztésében rongyos ki balkáni államok felülmúlnak bennünket, például Románia.
- Románia nem balkáni állam! – kiáltott Maniu Gyula.
- És nem rongyos! – tette hozzá Vajda Sándor.
- Most szét van tépve, de nem rongyos! – kiáltott az egyik román képviselő, de melyik, nem sikerült megállapítanunk; némelyek szerint Bredicseán Koriolán.

Ez a közbeszólás, melyet észre sem vettek, elénk tárja a román nemzetiségi képviselők gondolkozását. A széttépett Románia védelmére siettek s a széttépett Románia alatt természetesen nem értenek egyebet, mint az összes Románok lakta földet. A ki egy fölkiáltásban így elárulja érzelmeit, az elvesztette azt a jogot, hogy az irredentizmus vádja ellen tiltakozzék.
A nemzetiségek részéről Maniu Gyula szólalt föl a költségvetés ellen s azután az általános vitát berekesztették.
Szóba hozta Bánffy azt az inczidenst is, hogy a tegnapi ülésen egy román képviselő fölkiáltott:
- Románia csak szét van tépve, de nem rongyos!
Bánffy kifejezte azt a meggyőződését, hogy a román nemzetiségi politikusok bizony irredentisták, csak nem merik megvallani.

Egy román nemzetiségi képviselő, Maniu Gyula erre fölszólalt. Akárki mondta közülük azt, helyesen mondta, mert Románia csakugyan szét van tépve: eltépték tőle – Bukovinát és Besszarábiát.
Általános mosolygással fogadta az egész Ház a védekezésnek ezt a ravasz módját, mely a nemzetiségi politika nyiltságáról és bátorságáról alkotott rossz véleményüket épen nem erősítette meg.


Megosztás:



Román nézőpont Erdélyről
Lóczy István


A román nézőpont

Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.

Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?

Román nézőpont Erdélyről
Lóczy István


A román nézőpont

Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.

Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?

Román nézőpont Erdélyről
Lóczy István

A román nézőpont

Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.

Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?
A román nézőpont

Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.

Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?
A román nézőpont
Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.

Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?
Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.
Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?
Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.
A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?
A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezine! Amennyiben még nem felhasználónk,regisztráljon az oldalunkon!


Mivel nem vagyok elég pihent hogy visszaolvassak ennyi postot lehet hogy OFF lessz, de az elő hozzászóláshoz talán passzol a sztori... Három éve történt amikor Székelyhídon(Partium - Románia) voltam egy ottani családnál. A lényeg hogy az egyik esti sörözésen jelen volt egy 60 év körüli magyar uriember aki székelyhídi magyar de pár évtizede németországba diszidált és msot vendégségbe érkezett. Elkezdtünk történelemről beszélgetni és mikor a az uriember elmesélte az ő tanulmányai alapján ismert történelmet akkor majdnem lesetem a székőr (azt a verziót akkor hallotam először). Namost szerintem Románia úgy jött létre hogy nagy dicsőségek közepette egyesült a három román állam (1920). Namost én hiába bizonygattam, hogy Erdély esetében ez a feltevés nem igazán állja meg a helyét elég csúnya vita kezdett kialakulni amit aztán a háigazdára való tekintettel végül is nem folytattuk. Szóval igen, az ottani történelemkönyvbe nem igazán azt írták amit a mieinkbe... És a szörnyű az egészbe hogy még nem is az ottani átlagpolgár tehet róla hogy nem tudja mi igaz és mi nem. Szóval csak annyi a lényeg ,hogy úgy legyen mindenki nacionalista hogy tudja mellé a hülyeséget felülről gerjesztik és soha nem a te érdeked fogja szolgálni... Összegezve JUSICE FOR HUNGARY [img]./images/smiley/teeth.gif[/img] OFF: kéne ide egy árpásdávos smyliiii


dugó
NB. Piskóta! Ebből a zöldségből, amit itt összehordtál, csakis egyvalami derül ki, mégpedig az, hogy igenis haverkodsz a törpemongúzzal, de mostmár tovább megyek: a betonkrokodillal és a garbopitbullal is. Biztosíthatlak, hogy ennek nem lesz jó vége. Az ilyen betonkrokodil-félék különösen veszélyesek az olyan -amúgy - épelméjű nőszemélyekre, amilyen te is lehetnél, ha nem haverkodnál velük. A múltkor már mondtam neked, hogy aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. Nahát, meg kell állapítanom, hogy már a te lábszőrzeted is lisztes. [idez=piskóta] Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez] [/idez] Módosítva: 2008.04.28. 16:53 Módosítva: 2008.04.28. 19:40 Módosítva: 2008.04.28. 19:41


piskóta
Kedves Dugó! Természetesen mindent rosszul tudsz!!! cézárunk ugyanis nem a bikinivonaláig szőrtelenítette magát, hanem csak a bikinivonalát. Ugyanis Julius szerette, ha a lábán lévő szőr közt játszadozik a hűs szellő, fel-felkapva azt, megcsavarva, majd elengedve, aztán megint kezdődik előről, hogy felkapja és böndörgeti, majd elengedi és újra felkapja és csavargatja, átjárja, szinte megsímítva tétova, hűs lökésekkel. csak ennyit akartam mondani. [idez=dugó] [b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez] [/idez]


betonkrokodil
Ön, dugó, intellektuállisan egy nulla :)


betonkrokodil
Nem akarok intellektuális képességeidről, hablatyaidról negatív véleményt formálni, mindenesetre az, hogy valaki vukk lábnyomát köpdösi megállás nélkül, nem egszéen koknrét:))) [idez=törpemongúz] Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :))) [/idez]


törpemongúz
Igen, asziszem nem is barátkozok többet a betonkrokodillal, meg a grabo_pitbullal sem rájuk se nézek, elfordulok, ha meglátom őket, sőt, még a talpuk nyomát is köpdösöm, majd, ha meglátom valahol. Nagy pálfordulat ez...Igaz az is veszélyes, lehet eltévesztem, és vukk llábnyomát köpdösöm, ami ugye kellemelten, rendkívűl, igen-igen kellemetlen :)))


betonkrokodil
Mi ez az értelmetlen hablatyolás itt uraim??


dugó
[b]Helló törpemongúz![/b] Kár tiltakoznod. Meg kell hogy mondjam neked, hiába igyekszel, nem tudom nem észrevenni, hogy hiányzik egy kereked. De ezzel nem vagy egyedül. Mert van még itt egy nótorius hozzászóló, valami betonkrokodil, nahát, annak nem egy kereke hiányzik, de minimum kettő. Nem beszélve a harmadik jómadárról, garbopitbulról, annak aztán mind a négy kereke hiányzik. Nem azér' mondom, de ennek a ketttőnek fröcsög a fejéből a butaság. Szerintem óvakodjál tőlük, mert te valamivel különb vagy. Nem mondom, hogy sokkal, de azér' mégis, valamicskével. [b]Szia piskóta! [/b]Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy hol olvastad, hogy Julius Caesar csak a bikinivonaláig szőrtelenítette magát! Mer ez nagyon valószínűnek tűnik, de azért mégis, jó volna tudni a forrást. Az eszed járásából amúgy úgy tűnik, hogy haverkodsz a törpemongúzzal. Azt mondom neked, vigyázzál, mert aki sokat jár a malomba, az előbb utóbb lisztes lesz. [idez=törpemongúz] Tiltakozom!! nem vagyunk buták. [/idez]


törpemongúz
Tiltakozom!! nem vagyunk buták.


grabo_pitbull3
Észlények, mi ez a hajtépés itt? Szerintem szőrös a talpuk, és kész, csakúgy mint a tótoknak :) Azoknak is :) Hozzáteszem, ismeretelméleti szempontból nagyon buták vagytok :)


betonkrokodil
Fogalmam sincs :)


törpemongúz
betoncsoki, egyáltalán van neked valmaiféle fogalmad arról, mi folyik itt? :) [idez=betonkrokodil] nem értek egyet:) [/idez]


betonkrokodil
nem értek egyet:)


piskóta
Cézár a szakállát nem gyantáztatta, csak a bikini vonalat [idez=törpemongúz] No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez] [/idez]


piskóta
Azért nevezzük szőröstalpúaknak, mert szőrös a talpuk. Remélem elég világos voltam? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


törpemongúz
No igen, hátmég ha megtudjuk hogy Cézár, a szakállát is gyantával szedte le :) kemény arc volt, erre tanította Brútuszt is, azért döfte le idővel, rájött hogy mégiscsak hülyeség volt ez :) [idez=piskóta] A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [/idez]


törpemongúz
Asziszem az Sire - ok, akik megéreznék megsejtik talpukalatt a szőrt, rohanank benzines kannáért, hogy legéessék talpukról a foltot, ami a dicsőségüket csorbítja :). Mert hát, az, hogy szőrös a talpa, kicsit csorbítja... Ilyenkor nevezzük őket, lágnolovics lángolov-nak, Oroszosan mondva.


piskóta
A szőrös talp felettébb kellemetlen, mert nyáron gyantáztatni kell. Télen nem. Minden románnak a talpa tele van hajhagymákkal és ez csak rosszabb lesz. [idez=diétás kandúr] Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez] [/idez]


diétás kandúr
Azért, mert a szőrösfülű te vagy. Sőt, mint törpemongúz, ugyebár mindenütt csupa-csupa szőr vagy. De ezt csak ugyanúgy ejtik, mint az angol Sire-t, de azért ez nem ugyanaz ám, azt ne higgyed. Rajtad csak olyan szőr ami egy Sire-ön sohasem nő, de ha mégis nőne rajta valami véletlen rendellenesség folytán, hát eszét vesztve rohanna a borotváért, hogy szőrtelenítse magát. [idez=törpemongúz] hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek? [/idez]


törpemongúz
hallod nekem sincs róla fogalmam, miért pont "szőrős talpúaknak", havíják őket, miért nem szőrős fülűnek?


betonkrokodil
Nézzzétek Románia szépségeit, Hegyek, lankák, disznók vagytok miért beszéltek így, druszáitokról, hiszen azon kívül, hogy a torkotokat el akarták vágni, emberek ők is :) Éljen!!! - Az az ember, amelyik bajuszos :))))


gőzkalapács
már nem azért a húsz fillérért, de mit jelent az, hogy szőrős a talpa?? A macinak, annak szőrős talpa, illetve, hogy pontos legyek, nem is zőrős, csak lába :) nincs szőrőstalpú lény a világon......... csak a románok :))


bizormányi álruház
Ez aztán a jó kérdés! Nyakra főre használjuk ezeket a borzasztó kifejezéseket, és fogalmunk sincs róla, hogy mit jelentenek. Tényleg: miért szőröstalpúak? [idez=webtrapper] Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez] [/idez]


webtrapper
Azt tudja valaki, hogy miért modjuk a románokra, hogy szőröstalpúak? Ha igen, mondjátok meg nekem is, tényleg nem tudom!!! Kösz előre is! [idez=timea bácsi] Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez] [/idez]


timea bácsi
Idefigyelj, Avram! Azt értem, hogy román vagy, de azt már nem, hogy hogy mehetett tehozzád egy tisztességes magyar nő. És hogyhogy a gyareked kicsit beszéli a magyar nyelvet! Szép kis firma lehet a te feleséged, hallod-e? Amúgy meg nem tudom, miket zagyválsz te itt össze, mi az, hogy románia szét volt tépve? Talán Magyarország volt széttépve, te mamlasz! És még hogy nem volt jó a románoknak meg a szászoknak, amikor ott voltunk! Az volt csak nekik a jó világ! Bezzek, amikor ti elárasztottátok erdélyt, úgy lehetett utánatok söpörni a szőrt, hogy az csak na! Legközelebb nem ártana, ha gondókoznál egy cseppet, mielőtt egy ilyen lapba írsz, érted, avram? Góndókozzál! Ez a legfontosabb. [idez=Avram] Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti? [/idez]


Avram
Sziasztok, en roman vagyok Aradon, es van nekem magyar felesegem, meg gyerekem is beszeli magyar nyelvet kicsit. Erdekes az ujsagotok, orulok ennek cikknek szinten, mert ugy is van ahogyan irjatok, Romania szejjel volt tepve sokaig. Es Erdelyben is romanok laktak tobben a magyaroknal. Akkor miert van nalatok az, hogy folyton Erdelyrol beszeltek, es itt az ujsagban meg az van, hogy se a romanok, se a szaszoknak nem volt jo, amikor Erdely magyaroke volt, pedig mi voltunk sokkal tobben mint ti?

Niciun comentariu: