joi, 21 februarie 2013

 autonómia  
2013.02.21. | 15:05 Az udvarhelyszéki RMDSZ nem vesz részt olyan akcióban, amit nem ő szervez 


A szövetség udvarhelyszéki szervezete közleményt adott ki a március 10-i vásárhelyi tüntetéssel kapcsolatosan. Ebben kijelentik, hogy a jelen helyzetben bármely egyéni, vagy csoportos provokáció – legyen az határokon innen, vagy túl – megnehezíti és ellehetetleníti a romániai magyarság érdekeinek politikai eszközökkel való érvényesítését.

Éppen ezért az RMDSZ nem vesz részt olyan akcióban, amit nem ő szervez, és ami nem megoldásként szolgál, hanem éppen hogy beszűkíti a mozgásteret. Mint írják közleményükben, az RMDSZ a nemzeti kötődésről, a múlt iránti tiszteletről, és a jövő iránti elkötelezettségről március 15-én, a magyarok nemzeti ünnepén tesz majd tanúbizonyságot.

A dr. Verestóy Attila elnök által aláírt közleményben kifejtik azt is, miszerint valóban az autonómia az az eszköz, ami szavatolja egy olyan közösség megmaradását, amely kisebbségi létben él egy többségi nemzet mellett adott közigazgatási határokon belül. Az RMDSZ a magyarságot érintő kérdések politikai eszközökkel való megoldását vállalta, erre megkapta 2012-ben is a romániai magyar közösség bizalmát. A célokat felelős politizálással és okos kompromisszumokkal kell megvalósítani.

Comunicat interesant. Ar fi și mai interesant de știut care sunt «scopurile» reale și care limitele «compromisurilor inteligente» la care se referă Verestoy Attilla, prezidentul UDMR. Tocmai aceste limite (alunecoase și mereu schimbătoare) ca și scopurile doar aparent limpezi și publice determină opțiunile politice ale acestui partid etnic, a cărui existență tolerată va trebui într-o zi pusă în discuție publică în Parlamentul României și mai ales în presa independentă, câtă mai există.
Existența unor formațiuni politice etnice, extraparlamentare și extremiste față de limitele UDMR este dovada că o comunitate etnică precum nici o comunitate nu poate vorbi cu o singură voce. De aceea reprezentarea etnică, care se afirmă ca unică înlocuiește de fapt reprezentarea diversității de interese cu o falsă unitate, în numele unei etnii care are firește câteva interese comune dar și o multitudine de interese sociale divergente și nereprezentate de pseudo-unitatea etnică, mereu manipulată de cei care vor să obțină cu forța monopolul reprezentării politice, de fapt în interese de clasă și de clan. Lucru valabil atât pentru țigani, unguri cât și pentru români, «secui», «ciangăi», șvabi, sârbi, evrei sau turci.
Dan Culcer

Niciun comentariu: