sâmbătă, 23 februarie 2013



Guvernul ungar face politică iredentistă în şcolile maramureşene

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Luni , 11 Februarie , 2013

Tăvălugul conflictului româno-maghiar legat de autonomia ţinutului secuiesc şi arborarea steagului acestei regiuni se întinde, ca o caracatiţă iredentistă, până în Maramureş. Luna trecută, mai multe şcoli din judeţ au primit broşuri cu antetul Parlamentului Ungariei-Cabinet Premier, intitulate sugestiv „Politica naţională”, semnate de Semjen Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei. Altfel spus, Guvernul ungar îi învaţă pe tinerii maghiari din Maramureş cum să ceară cetăţenie şi decretează negru pe alb că maghiarii care nu vor autonomie sunt trădători: „toate acţiunile care duc spre autonomie sunt spre salvarea naţiunii şi toate acţiunile care sunt făcute împotrivă sunt trădări”. Cu trădarea României cum rămâne? Şi cu atacul la integritatea şi suveranitatea ţării?
Guvernul Ungar face propagandă iredentistă şi politică în şcolile din Maramureş printr-o broşură demnă de anul 1940, nu de o ţară europeană. În luna ianuarie, câteva şcoli din Baia Mare au primit plicuri cu antetul Parlamentului Ungariei-Cabinet premier, cu broşuri intitulate sugestiv „Politica naţională”, semnate de Semjen Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei. Ce avea de comunicat vicepremierul ungar cu elevii de etnie maghiară din Maramureş? Păi câteva chestiuni „fierbinţi”.
Într-una dintre broşuri sunt prezentate principiile „Politicii naţionale”: reunificarea „naţiunii” ungare peste graniţe, faptul că fiecare ungur din lume este membru egal al naţiunii ungare dacă are paşaport şi drept de vot, unitatea inseparabilă a Ungariei cu maghiarimea din afara graniţelor şi desigur, autonomia teritorială, care este „garanţia supravieţuirii maghiarilor din Bazinul Carpatic”. De aceea, cei care sunt contra acesteia, sunt ...trădători: „toate acţiunile care duc spre autonomie sunt spre salvarea naţiunii şi toate acţiunile care sunt făcute împotrivă sunt trădări”.
Din broşură, elevii mai pot afla cum e cu cetăţenia maghiară şi procedura simplificată de acordare, oferindu-se chiar şi adrese de internet pentru lămuriri suplimentare. Mai exact: dacă ştii limba la un anumit nivel (n-am înţeles la care, deci Igen e suficient?) sau ai un „strămoş” care a fost cetăţean al „Regatului Ungariei” (credem totuşi că e vorba despre cel înfiinţat pe la anul 1000, de cel condus de Horty Miklos, 1920-1944), gata, ai cetăţenie!
Apoi, elevii sunt îndemnaţi să-şi dubleze nu numai cetăţenia, ci şi identitatea: o persoană, doar pentru că este de etnie maghiară, va avea două acte de identitate diferite (unul eliberat în România şi unul în Ungaria) cu două nume diferite: „pentru că nu am vrut ca în documentele ungureşti să fie trecut Tiberiu Sabău, născut în Cluj, ci Szabo Tibor, născut în Koloszvar”. Interesant: o persoană, două acte de identitate, două identităţi.
Potrivit legilor din România, propaganda politică în şcoli este interzisă şi se sancţionează cu amendă. Iar atacurile la integritatea şi suveranitatea ţării încalcă grav Constituţia. Dar radicalii unguri s-au obişnuit deja cu astfel de abuzuri. Şi cu promovarea exclusivismului de asemenea. În broşură este prezentat programul Hatartalanul (fără frontiere) „prin care elevii din Ungaria să fie într-o comunitate maghiară din afara ţării. Şi nu numai cei din Ungaria să meargă în Transilvania sau cei din Transilvania în Ungaria, de exemplu, cei din Slovacia să meargă în Transcarpatia şi invers. Aici se pot înfiripa prietenii şi iubiri, care nu pot fi înlocuite cu nimic. Unde se înfiripează asemenea relaţii personale, de multe ori familiale, acolo niciun maghiar din Transilvania nu va mai fi numit român”. Altfel spus: exclus familii mixte. Ciudat că n-au interzis şi asta prin Constituţie, explicit. A, da, nu era de acord UE, aşa că, a fost lansată voalat.
Mai mult, viceprim-ministrul explică cum e cu solidaritatea şi solidaritatea şi cum e cu „politica naţională” a şantajului practicată de Ungaria la adresa unor vecini, Ucraina şi Serbia: „atunci când SBU (Serviciul de Informaţii Ucrainean) a început să verifice maghiarii, despre care s-a presupus că au obţinut cetăţenia ungară, atunci, pe canale informale am făcut paşii necesari şi au fost opriţi aceşti ofiţeri SBU”. Constituţia Ucrainei interzice dubla cetăţenie. Iar Ungaria a făcut paşii necesari pentru ca autorităţile ucrainene să-şi încalce propria Constituţie”. Şi toate astea sunt expuse unor copii.
Şi totuşi, care să fie scopul broşurii? Să aibă legătură cu alegerile de anul viitor? E o variantă. Peste un an, România va fi şi ea în campanie pentru Parlamentul European. Deci „demersul broşura” are ca miză voturile din diaspora? Pentru ca un ungur din România să fie egal cu unul din Ungaria, are nevoie, potrivit lui Semjet, de un paşaport şi de dreptul la vot. Deci, da, „căutăm votanţi”. Alegerile din Ungaria vor avea loc în aprilie 2014. Dar bătălia a pornit. Liderii lalelei (UDMR) susţin Partidul Socialist Maghiar. Fidesz a ieşit la atac, acuzând socialiştii unguri că cerşesc voturile celor pe care i-au blamat (referendumul ratat din 2004, tot pentru dubla cetăţenie). Jobbik nu a ieşit încă la rampă, dar sunt previzibile mesajele către electoratul din România. Deci, va curge cu mesaje anticonstituţionale, legate de autonomie. Partidele politice din Ungaria îşi vor aroga, pe rând, statutul de apărători ai maghiarilor din România. „Licitaţia” pe voturi începe să fie una cu strigare, şi cu strigăte. Şi uite aşa, dubla cetăţenie devine cauză politică, iar comunitatea maghiară din România, „lichidare de stoc” pe care se bat liderii unguri ieşiţi la vânătoare de voturi. Cum s-or număra însă voturile la alegerile europene? Şi, mai ales, cine votează, Sabău din Cluj sau Szabo din Koloszvar?

Oricum, liderii maghiarilor din Maramureş s-au arătat uimiţi şi au declarat că nu ştiu nimic despre broşura guvernamentală.
Istvan Ludescher, viceprimarul Băii Mari, spune că: „ eu nu ştiu de asta, e o noutate pentru mine. Nu pot să comentez ceea ce nu cunosc, nu mi s-a semnalat nimic în legătură cu difuzarea unor asemenea materiale şi nu cunosc conţinutul lor, aşa că nu pot exprima o opinie. O să mă interesez la şcoli.
Totuşi, dacă e aşa cum spuneţi şi s-a expediat la şcoli aşa ceva, nu e potrivit, nu cred că cineva cu responsabilitate din Ungaria a făcut aşa ceva. Poate să fie şi ceva provocare, că în ziua de azi e posibil orice. Se poate să se fi folosit cineva de acel antet. Eu nu cred că Parlamentul Ungariei sau viceprim-ministrul din Ungaria face aşa ceva. Asta-i o gafă mare dacă a făcut aşa ceva! O să mă interesez”.
Deputatul UDMR Istvan Boniş ne-a întrebat retoric: „Vorbiţi serios? Eu nu am auzit aşa ceva. În şcoli? O să o sun pe directoarea de la Liceul Nemeth Laszlo, să văd dacă într-adevăr este adevărat aşa ceva. Dar nu îmi vine să cred. Hai, că aşa ceva să fie în centrele acelea unde poţi depune documentele să obţii cetăţenia dublă e altceva. Eu rămân mirat, nu ai cum să faci aşa ceva în şcoli. Aşa ceva este pentru cine doreşte, dar nu se face propagandă în instituţii ale statului la copii. Dar să distribui la şcoli aşa ceva, nici nu-mi vine să cred.
La fel şi consilierul judeţean Bondi Gyongyike spune că „Eu nu cred aşa ceva. Sunaţi mai bine la liceele cu predare în limba maghiară. Nu am auzit aşa ceva şi chiar ieri am avut şedinţă la UDMR şi nu s-a vorbit de aşa ceva. Asta e iarăşi o diversiune ca multe altele. Habar nu am ce minte bolnavă putea să facă aşa ceva cu nişte copii. Ce treabă să aibă copiii cu autonomia sau cu alte probleme, că ei nici nu votează. Cine ştie cine a pornit aşa ceva, că acum e la modă să facem tam-tam împotriva maghiarilor. Nu pot să îmi dau cu părerea dacă poate fi de la adversarii politici. Eu nu pot să-mi dau seama din mintea cui ar fi putut porni aşa ceva. Eu cred că e o minciună, dar dacă aflu ceva, vă dau de veste”.
Şi totuşi, confirmarea a venit. De la Izabela Varodi, directorul liceului Nemeth Laszlo „Să ştiţi că aşa broşură cu antetul Parlamentului Ungariei am primit-o şi noi. Destinatarul era şcoala, nici măcar o persoană din şcoală. Sinceră să fiu, broşura stă acolo prin ceva sertar. Noi nu am popularizat-o în rândul elevilor”.

Constituţia Ungariei încalcă legislaţia europeană

Dar cum e cu noua Constituţie? Sigur, e cea mai criticată în UE, de Comisia de la Veneţia şi prin Rezoluţia adoptată de Parlamentul european, care, printre altele, consideră că atitudinea Ungariei faţă de maghiarii din afara graniţelor ar putea „stânjeni relaţiile interstatale” şi crea tensiuni etnice. Aceeaşi Comisie scrie negru pe alb că „responsabilitatea pentru protecţia drepturilor minorităţilor revine, în primul rând, statelor în care acestea locuiesc şi că textul Convenţiei Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale „NU prevede drepturi colective pentru minorităţile naţionale”. Adică, Ungaria nu poate oferi asemenea drepturi minorităţilor sale. Pe scurt, Raportul Comisiei de la Veneţia a descoperit multe prevederi ale noilor Constituţii care contrastează grosolan cu standardele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Iar Parlamentul European spune limpede că autorităţile ungare trebuie să garanteze explicit în Constituţie că va respecta integritatea teritorială a altor ţări când va sprijini etnicii maghiari care trăiesc în străinătate.
De exemplu, Noua Constituţie a Ungariei nu recunoaşte „Constituţia comunistă din 1949, de vreme ce a stat la baza regimului dictatorial, aşadar o declarăm nulă”. Asta nu înseamnă că toate actele adoptate în temeiul vechii Constituţii şi toate instituţiile constituţionale, inclusiv Parlamentul sunt „ilegitime”? Şi dacă e aşa, cum ar putea adopta noua Constituţie?


Niciun comentariu: