marți, 12 martie 2013


Scrisoare deschisă către membrii Parlamentului din Ungaria și către deputații și senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România
Declarație politică citită în plenul Senatului în 12 martie 2013
Stimați colegi maghiari,
Între parlamentarii români și cei maghiari există oficial o relație de prietenie. Aceasta pare a fi doar formală. Ea ar putea deveni reală numai dacă ar avea loc o veritabilă reconciliere româno-maghiară. Credem că în acest sens se impune să adoptați o declarație precum cea care urmează.
DECLARAȚIE
(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei și noi, deputații și senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România, recunoaștem dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947 și dezaprobăm declarațiile care contestă acest drept, ca de exemplu următoarea declarație a politicianului László Tőkédin 15 martie 2011:“La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon – care a dus la ruperea naţiunii noastre – ne-am propus demararea unui proces de vindecare – Vindecarea Trianonului. (…) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană”.
(2)Regretăm și dezavuăm masacrele antiromâneşti cu mii de victime şi masacrele antievreieşti înfăptuite în Transilvania (în 1940-1944) de către autorităţi maghiare horthyste din armată, poliție și jandarmerie, cu implicarea anumeroase organizațiimaghiare șovine și cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania.
Condamnăm de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci devictime, comise în 1944 ca represalii de o organizație paramilitară română.
(3)Reconciliereași coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul și corectitudinea. Acum, în secolul XXI, noile relații dintre Ungaria și România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de țări membre ale Uniunii Europene și ale NATO.
Stimați colegi maghiari,
Avem credința că veți adoptao declarație precum cea de mai sus pentru că numai un asemenea gest ar putea garanta o autentică reconciliere româno-maghiară.
Cu încredere,
Sorin Ilieșiu – senator PNL de Sibiu
București, 12 Martie 2013

Niciun comentariu: