Mindenki megbolondult

Feladó: 2013. Február 07. by 
1

A tizenkilencedik század dohos levegőjével fertőzött hülyeség határtalan. A szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Ott a székely zászló a Kovászna megyei (bocsánat, háromszéki) tanács épülete előtt. Hogy mennyire volt bölcs dolog pont a régiósítási viták huszonnegyedik órájában székelyzászlózni, jó kérdés, de ott van, s amúgy tényleg elég nehéz racionálisan érvelni az ellen, hogy mért is ne lehetne ott. A provokációt mondjuk nem lehet megúszni, érkezik is késedelem nélkül is a prefektúra irányából: egy nemzeti ünnep ürügyén szabályszerűen eltakarják a székely zászlót egy ugyanolyan méretű román trikolórral.
És megáll az ész. A román zászló éj leple alatti felhasításánál frappánsabb válaszlépés senkinek nem jut eszébe! Pedig annyit kellett volna tenni mindössze, hogy a kerekes utánfutóra szerelt székely zászlót egyszerűen odébb tolják/forgassák a román zászló mellé vagy legalábbis a közelébe. Mintegy elegánsan jelezvén, hogy ugye megférnek egymás társaságában is, azaz
a két szimbólum nem zárja ki egymást.
De a székelyföld autonómiaharcának csúfolt etnodominancia-küzdelemben hogyan is ugorhatna be valamelyik félnek, hogy Székelyföld lakói – horribile dictu! – mindkét jelképet magukénak érezhetik. Akár egyidőben, ha arról van szó.
A sztorinak persze nincs vége, s ne a Németh Zsolt-féle briliáns diplomáciai kavarásra gondoljunk a székely zászlók magyarországi kitűzésével (bár az is megérne egy-két szót). Látványosnak kevésbé, de érdekesebbnek még ennél is érdekesebb dolog történt: prefektusváltás Kovászna megyében. Nos, a „normalitás visszaállításának jegyében” megválasztott új prefektus egyáltalán nem zavartatta magát, hogy az alábbiakatválaszolja egy frissen adott interjúban:
A Székelyföld eléggé absztrakt fogalom. Elmondhatjuk, hogy létezik, ha azt vesszük figyelembe, hogy itt székelyek laknak, azonban nem beszélhetünk egy olyan területről, amely kimondottan a székelyeké. Itt együtt lakunk a székelyekkel mi románok is, akik itt kisebbségben vagyunk. Tehát a Székelyföld kifejezés eléggé meghatározhatatlan fogalom.
Magyarán Székelyföld azért meghatározhatatlan, absztrakt fogalmom, mert nem csak székelyek lakják. No comment.
De a történet még itt sem fejeződött be! Az egy ország, egy zászló, egy nemzet nevetségesen avítt koncepciójának tökélyre fejlesztése olyan helyről érkezett a napokban, ahonnan a legkevésbé vártuk volna; a Magyar Szocialista Párt igencsak kitett magáért az utóbbi években, de a nemzetállami őrjöngés azért mégsem tartozott a szokványos viselt dolgaik közé.
Legalábbis eddig.
Mert nézzük csak meg, mit is nyilatkozott az ATV-nek Szanyi Tibor a gyulai románozásuk kapcsán:
Az állampolgárság az mindig egy nemzethez való tartozást fejez ki. Hát hogyha valaki kettős állampolgár, az azt jelenti, hogy két nemzethez is tartozik, akkor ne sértődjön meg egyikre vagy másikra […] Ha valaki annyira magyarnak érzi magát, adja vissza a román állampolgárságát, ettől még élhet ott, ahol addig élt, Európai Unióban vagyunk. [kiemelés tőlem]
Mit lehet erre mondani? A tizenkilencedik század dohos levegőjével fertőzött hülyeség határtalan. A szó szoros és átvitt értelmében egyaránt…