sâmbătă, 13 aprilie 2013

A román-magyar viszony izraeli megközelítésből – AUDIÓ
közéletünk 2013.04.13. | 13:08
Miért lehet érdekes a román-magyar viszony az izraeliek számá- ra? A „Sztálin-világ – A kommunizmus ára" című, a Terror Háza Múzeumban szervezett nemzetközi konferencián Raphael Vago a szovjet antiszemitizmusról, angolul tartott előadást.

Mivel azonban Vago úr a Tel-Avivi Egyetemen a közép-európai nemzetiségi kérdés és a román magyar viszony szakértője, Ge- cse Géza erről kérdezte a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában 2013.április 12-én.
A beszélgetés során Vago előbb származásáról beszélt, elmondva, hogy a Gyergyószentmiklósról származó szülei 1958-ban Kolozsvárról települtek ki, édesapja a Bolyai Egyetemen tanított történelmet, és könyve is megjelent a székely társadalomról, amit aztán kitelepülésük után betiltottak.
Raphael Vago, aki évente jár Magyarországra és Romániába konferenciákra, és interneten Izraelből is követi az itteni politikai-társadalmi életet, Székelyföld autonómiájának tekintetében borúlátó, mert úgy véli, hogy a román hatalom nem fog ebbe beleegyezni. Viszont figyelembe véve az erdélyi magyarság gazdag kulturális életét, és a hagyományaik iránti elszánt ragaszkodását, Vago úgy véli, hogy e nép identitásának megőrzésére mégis van remény.Az elődadó végül szólt az erdélyi magyar politikai élet belviszályairól, is, amelyek szerinte sokat ártanak úgy az autonómiatörekvéseknek, mint az erdélyi magyarság közérzetének.

aspektus.eu/Kossuth Rádió

Niciun comentariu: