sâmbătă, 6 aprilie 2013


O întreprindere austriacă, Holzindustrie Schweighofer, e interesată să exploateze pădurile din zona montană a Carpaților estici (așa- zisa Secuime). Declarația privitoare al replantarea zonelor defrișate este tipică. Replantarea pădurilor tăiate revie în exclusivitate propritearilor. Dacă proprietarii nu fac nimic, din motive de dezinteres și de perspectivă scurtă, însemnaă că nimeni nu face nimic și munții se vor goli de păduri iar efectele ecologice vor fi negative. Aici ar trebui să intervină statul pentru a impune o participare la împădurire, care nu poate fi lăsată la simpla bunvoință a proprietarilor și explotanților, fiind o acțiune de interes public și de protecție națională, inclusiv pentru locuitorii zonei.
Cu prietenie, Dan Culcer

«Gerald Schweighofer, a közel 400 éves hagyománnyal rendelkező osztrák fafeldolgozó cég, a Holzindustrie Schweighofer csoport tulajdonosa számolt be.


«– Ingatlanba, erdőkbe fektetünk be, miénk Európa legnagyobb magánerdeje, vannak erdőink Ausztriában, Csehországban, de Kanadában is. A mezőgazdaságban meg az élelmiszeriparban is vannak érdekeltségeink – fejtette ki a vállalkozó, hangsúlyozva, a család elve, hogy a pénzzel nem spekulálnak.
Az üzem csúcstechnológiás berendezéseit és a szárítóikat is saját maguk által termelt árammal működtetik, erre egy 10 megawattos erőművet használnak majd, ami egyrészt a saját hulladékait égeti el hőt és áramot termelve, de felvásárolnak erdei hulladékot és más forrásokból származó biomasszát is. Ezzel kapcsolatban a vállalkozó elmondta, igyekeznek 100 százalékosan hasznosítani az alapanyagokat, hogy lehetőleg semmiféle hulladék ne maradjon – ebben évszázados tapasztalataik vannak.
Arra a kérdésre, hogy a kitermelt erdők helyett ültetnek-e majd mást, Gerald Schweighofer azt válaszolta: az újraerdősítésért a tulajdonos a felelős, ők csak a kivágott fát veszik meg. Magyarán kimondta, hogy az erdőink újratelepítését másoktól nem várhatjuk el, az mindenütt a tulajdonos dolga. Hozzátette, hogy a jövő évtől erdősítési programot is indítanának azokon a területeken, ahol a tulajdonosoknak nincs lehetősége ezt megoldani.»
Székely Hírmondó

Niciun comentariu: