duminică, 23 iunie 2013

La moartea actorului Lohinszki Lorand


Cu adâncă tristeţe ne luăm rămas bun de la artistul emerit
LOHINSZKY LORÁND
(25 iulie 1924, Cluj – 22 iunie 2013, Târgu-Mureş)
care la vârsta de optzecişinouă de ani a trecut în nefiinţă.
Marele maestru al scenei transilvănene a lăsat în urma lui o carieră de cini decenii bogată în realizări, şi a fost îndrăgit de public în numeroase roluri de remarcă, cum ar fi Trepljov (Cehov: Pescăruşul), Vanea (Cehov: Nenea Vanea), Mobius (Friedrich Dürrenmatt: Fizicienii), Darkó (Nagy István: Înainte de potop), Maiorul (Örkény István: Familia Tót), Bolyai Farkas  (Németh László: Cei doi Bolyai), Lucifer (Madách Imre: Tragedia omului),Prédikás (Sütő András: Bocet vesel pentru un fir de praf rătăcitor), Lear (Shakespeare: Regele Lear), Servet (Sütő András: O stea pe rug), Rica Venturiano (Caragiale: O noapte furtunoasă), Dr. Bálint Ákos (Székely János: Minciuna consolatoare), George (Albee: Cui e frică de Virginia Wolf), Ill(Friedrich Dürrenmatt: Vizita bătrânei doamne).
A obţinut diplomă de licenţă cu prima generaţie de absolvenţi la Institutul de Artă Teatrală Szentgyörgyi István – Cluj, 1950. A devenit actorul Teatrului Secuiesc (ulterior Teatrul de Stat, respectiv Teatrul Naţional) din Târgu-Mureş, unde în cursul carierei sale artistice a realizat roluri şi regizări remarcabile, pe lângă care a avut şi multe roluri de filme, turnate la studiourile din Bucureşti şi Budapesta. Din 1954 a predat la catedra de actorie la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş.
Activitatea sa artistică a fost răsplătită cu numeroase distincţii cum ar fi titlul de ARTIST EMERIT – 1964, CRUCEA ORDINULUI REPUBLICAN MAGHIAR – 1995, PREMIUL „UNITER” PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE – 2000, STEAUA ROMÂNIEI GRAD DE OFIŢER – 2005.
Amintirea lui LOHINSZKY LORÁND va rămâne veşnică în memoria teatrului târgumureşean.
Târgu-Mureş, 22 06 2013
SECRETARIAT P.R.
Teatrul Naţional Târgu-Mureş
P.R. TITKÁRSÁG
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
Tompa Miklós Társulat
540030 Targu-Mures

Teatrului 1.
Tel: +40 365 806864
marosvasarhely.szinhaz@mures.rdsmail.ro
Se va observa că artistul a fost prețuit în România!

Niciun comentariu: