luni, 14 octombrie 2013

Arhiepiscopia Covasna a împărţit steaguri româneşti credincioşilor

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a împărţit gratuit 350 de steaguri naţionale româneşti credincioşilor care au participat, luni, la slujba de la Mănăstirea Valea Mare din judeţul Covasna, reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din Sfântu Gheorghe spunând că acţiunea este “provocatoare” la adresa maghiarilor.
 
  Pentru confecţionarea drapelelor naţionale, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan a cumpărat doi kilometri de pânză, steagurile fiind cusute de către măicuţele de la Episcopia Ortodoxă din Miercurea Ciuc.
Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderant de maghiari, în centrul ţării, nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l procure.
“La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor. Nu am avut făcute decât vreo 350, pentru că ar fi trebuit peste 2.000 de drapele, dar au fost primite cu foarte, foarte mare bucurie”, a spus IPS Ioan Selejan.
Acţiunea Arhiepiscopiei Covasnei şi Harghitei este considerată “provocatoare” de către conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).
Preşedintele organizaţiei municipale a PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, în opinia sa, decizia Arhiepiscopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei de a împărţi sute de steaguri naţionale româneşti “este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”.
“Este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă, deci faţă de comunitatea maghiară”, a spus Nemes Elod.
Preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe şi-a exprimat “curiozitatea” privind numărul de români din secuime care vor arbora aceste drapele pe casele lor.
“Aştept cu curiozitate să văd câţi dintre românii care trăiesc aici vor arbora din aceste drapele. Nu este sigur că mulţi vor răspunde pozitiv la această acţiune de provocare a bisericii ortodoxe”, a subliniat Nemes.
Liderul PPMT Sfântu Gheorghe a lansat, în schimb, un îndemn către cetăţeni ca să arboreze drapelul secuiesc pe locuinţele particulare.
Întrebat despre acuzaţiile PPMT, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, a spus că împărţirea tricolorului naţional a fost un gest de respect faţă de un simbol al statului şi faţă de românii care trăiesc în Haghita şi Covasna. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că nu vor exista persoane care să le interzică românilor arborarea drapelului national.
“Nicio problemă de provocare, sub nicio formă. Totul a fost ca acest simbol românesc să ajungă în fiecare casă de român, întrucât oamenii nu au drapele şi, pe lângă aceasta, ne-am dorit punerea în valoare a acestui simbol românesc. Dar nu are nicio conotaţie. Acum sper să nu ne interzică, sper să nu aibă atâta misiune, încât să le interzică românilor să-şi pună drapelele pe casele lor”, a precizat IPS Ioan Selejan, adăugând că intenţionează să împartă tricolorul ţării şi cu prilejul altor hramuri.
“Nu voi putea să rezolv câteun steag pentru fiecare casă de român din Harghita şi Covasna, dar câte voi putea să fac, o să le dăruiesc românilor, ca să le păstreze cu sfinţenie şi să le aşeze pe casele lor cu mândrie la sărbătorile naţionale şi religioase”, a conchis arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

Niciun comentariu: