miercuri, 2 octombrie 2013

Cununi la mormântul lui Sütő András?

 kisrégió  
2013.10.01. | 19:55 Koszorúk Sütő András sírjánál

 273  0
Hét éve hunyt el Sütő András. A marosvásárhelyi református te- metőben lévő, kopjafa által jelzett sírjánál minden esztendőben tiszteleg a Sütő András Baráti Egyesület. E hét hétfőjének délu- tánján, a koszorúk elhelyezését követően Nagy Pál, az egyesület elnöke szólt a szemerkélő eső ellenére is szép számban össze- gyűlt emlékezőkhöz.

Mint mondta, az egyesület Sütő András emlékének ápolását tart- ja fő céljának, hiszen az író gazdag életműve elévülhetetlen az er- délyi és az egyetemes magyar irodalom szempontjából. – Itt szü- lettek azon írásai, amelyek ismertté tették és nagyon bízunk ab- ban, hogy hamarosan szobra is áll majd Marosvásárhelyen.

Nagy Pál elárulta, az önkormányzat a Mărăşti teret ajánlotta fel a Sütő-szobor helyszínéül (a térhez igen közel álló házban lakott az író), de az egyesület ezt nem fogadta el. Úgy gondolják, Sütő Andrásnak a városközpont, a színház közelében avagy annak környékén kellene szobrot állítani. – Utcát is szeretnénk elnevez- ni róla, ebben is számítunk az önkormányzat aktív támogatására, hiszen az igencsak méltó lenne hozzá. És akkor a szobrot is ott avatnánk fel – mondta Nagy Pál az emlékezés koszorúi mellett.

K. Nagy Botond

După cum se pare, nu există unanimitate privitoare la apreciarea personalității și operei scriitorului Sütő András.  Am auzit din gura unor maghiari din Târgu Mureș comentarii cât se poate de negative despre proiectul statuii mai sus evocat. Bibliografia operei lui Sütő András arată pricinile reținerilor sau opoziției față de asemenea omagiu. Sper ca se va alege ce e bun și ce e nerușinat în opera și mai ales în comportamentul colaboraționist al acestui scriitor ardelean care a pendulat de la o extremă la alta ca nu puțini scriitori români și maghiari din aceiași falangă.
Dan Culcer

Niciun comentariu: