marți, 12 noiembrie 2013

Hiszek Romániában – Török Zsolt előadása 3. helyezést ért el Bukarestben

 kultúra  
2013.11.11. | 06:28 Hiszek Romániában – Török Zsolt előadása 3. helyezést ért el Bukarestben

 278  5
Forrás: nyugatijelen.com
Ezúttal nem a hegymászásról, hanem a jövő Romániájáról tartott előadást Török Zsolt az elmúlt héten megrendezett országos konferencián, Bukarestben.

Harminckilenc előadó közül a közönség harmadik helyre értékel- te Zsolt előadását A jövő konferenciája (Conferinţa viitorului) című eseményen.

A fővárosban megrendezett konferenciára 39 személyt hívtak meg, akik különböző tevékenységi területeken értek el kiemel- kedő sikereket. A meghívottaknak tizenöt percben kellett arról beszélniük, hogyan képzelik el a jövő Romániáját.

Török Zsolt a hegymászásban kiemelkedő eredményeinek köszönhetően egyetlen magyarként vett részt az eseményen, rajta kívül előadást tartott még színész, vállalkozó, gyógyszerész, tanár, blogger, orvos, fotós, diák, grafikus, zeneszerző, dizájner stb.

Zsolt egy hónappal a konferencia előtt kapta a meghívást, egy hónapja volt tehát, hogy összeállítson egy előadást. Prezentációjának a Hiszek Romániában címet adta, és egy összefoglaló, kerek egészben fejtette ki a jövő gazdasági, politikai helyzetét, az internet fontosságát, a nemzeti öntudat módosulását, valamint bemutatta az új társadalmi modelleket.
Előadása nagy sikert aratott, Zsolt jól érezte magát a konferencián, nekünk 16 percben mesélte el prezentációjának tartalmát.

A rendszerváltás előtt manipulált nemzeti öntudata volt az embereknek, ami parancsszóra működött. A jövő Romániájában helyre kell tenni az egészséges nemzeti öntudatot, ami az egyénen alapszik. Tudatosítani kell, hogy a fejlődés tőlünk függ, és velünk, bennünk kell elkezdődjön.

A gazdasági élet megszorításai nagyon ki fognak hatni a jövő gazdasági helyzetére, megölik a kisvállalkozásokat. A cégek fokozatosan fognak fejlődni, a nemzetközi piachoz fognak igazodni. A nagy üzletek az állammal lesznek lebonyolítva, és egy jó pont lenne, ha sikerülne a korrupciót megfékezni.

Csúnya és erőszakos politikai harcok fognak folyni az ország vezetéséért.

Eljön az idő, amikor az ország erőforrásait helyesen kezelik, lépéseket tesznek a globalizáció negatív hatásai ellen.

A jövő egy fontos láncszeme lesz a románok felnőtté válásának folyamata: ez úgy fog megnyilvánulni, hogy a lakosság minden egyes alkalommal hangot ad tiltakozásának, amikor úgy érzi, hogy az ország erőforrásait rosszul kezelik. Teszi ezt önként, befolyásolás nélkül, és nem parancsra, hanem európai módon.

Kialakul az új azonosság, megjelennek új társadalmi modellek. Nagy hangsúlyt kap a Romániába, a románokba és a nem hagyományos tanításba vetett bizalom, valamint az igazi értékek támogatása is.

Egy felelős Románia lesz a jövő Romániája, ahol az emberek sportolnak, kirándulnak, ahol a helyreállítás és megmaradás kap nagy hangsúlyt.

Új irányzatok jelennek meg: pl. szalmabála-házak, a természet és a természetes dolgok újrafelfedezése, a közönyt felváltja a kölcsönös tisztelet, a megfontoltság. Két párhuzamos világ jön létre: a hamis információk és a valós tájékoztatás világa. A közösségi oldalak gyors párbeszédre adnak lehetőséget, a szociális hálókon keresztül a szűk körben elhangzott vélemény nagy teret kap. A döntéseket alapos tájékozódás után hozzák, és nem befolyás hatása alatt. Online közvélemény-formálók jelennek meg.

Óriási szerepe lesz az új generációnak, azoknak, akik nem tudnak semmit a kommunizmusról, akik felszabadultan, nyíltan gondolkodnak.

Új modellek jelennek meg univerzális értékekkel, melyeknek sokszorosan fertőző hatásuk lesz.

Prezentációját Zsolt a következőképpen zárta: felmerül a kérdés, hogy melyik a hasznosabb Romániának? Felvinni a román zászlót 8000 méter fölé, majd beiratkozni az Osztrák Alpin Klubba, vagy felvinni a román zászlót 8000 méter fölé, majd utána kiképezni legalább egy román hegymászót?

Zsolt az utóbbit választotta.

„Nagyszerű hangulat volt, öröm volt látni, hogy mennyi jó fej van ebben az országban, és hogyan gondolkodnak az országgal kapcsolatban. Számomra ez egy tapasztalat, egy kihívás és öröm volt részt venni ezen az eseményen” – nyilatkozta az aradi hegymászó a konferenciáról, akinek ez úton is gratulálunk.

Demény Ágnes
nyugatijelen.com

Niciun comentariu: