miercuri, 18 iunie 2014

Guvernul maghiar bagă bani publici în presa din România prin “metoda Năstase”

Guvernul maghiar bagă bani publici în presa [maghiară] din România prin “metoda Năstase”

4:38 PM, 17 IUNIE 2014 • DE  • CU NICIUN COMENTARIU
Cel mai important trust de presa din Secuime a primit, in ultimii trei ani, finantari de aproximativ 2,6 milioane de euro, de la companii maghiare aflate in proprietatea statului vecin, prin intermediul unei fundatii din Ungaria, potrivit unei anchete Transindex.ro, relatează Hotnews.
Fundatia respectiva, infiintata de catre firma care editeaza cotidianul Magyar Nemzet, apropiat guvernului Orban, a alocat trustului din Romania – ce editeaza ziare in Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Targu Mures, precum si alte publicatii – aproximativ jumatate din sponsorizarile primite de la companii de stat din Ungaria, arata sursa citata.
Din rapoartele consultate reiese ca, in ultimii trei ani, aceasta organizatie a primit sponsorizari totalizand 5,3 milioane de euro de la mai multe companii de stat, intre care compania de electricitate (Magyar Villamos Muvek Zrt.), compania care opereaza centrala nucleara de la Paks (Paksi Atomeromu Zrt.), loteria nationala (Szerencsejatek Zrt.).
Sumele au fost donate mai multor ONG-uri si firme din Romania, respectiv Slovacia. Cel mai mare beneficiar este editorul de presa Udvarhelyi Hirado SRL, firma controlata de fundatia maghiara si care a primit 2,6 milioane de euro in ultimii trei ani, mai scrie Hotnews.
  • Investigatia pe larg - aici (in limba maghiara)
Premierul ungar a fost deseori asemuit cu liderul de la Kremlin. Comparaţia cu Vladimir Putin a fost provocată, pe de o parte, de relaţia tot mai strânsă dintre Orban şi Putin, pe de alta, de iniţierea unei legi a presei prin care premierul ungar a încercat să închidă gura presei independente şi care a scandalizat Uniunea Europeană.
Metoda prin care guvernul de la Budapesta a băgat bani publici în România a fost “brevetată” cu mult înainte, de către guvernul Adrian Năstase. Între anii 2000 şi 2004, Năstase a cumpărat practic mare parte din presa privată investind sume mari în publicitate, via companii publice precum Romsilva,CFR sau Romgaz. Unul dintre marii beneficiari ai “metodei Năstase” a fost trustul Intact, al familiei Voiculescu.

  • Utolsó frissítés: 09:56 GMT +2, 2014. június 17.
Sipos Zoltán
PÁLYÁZAT NÉLKÜL
Három év alatt 2,6 millió eurót toltak be a székelyföldi sajtótrösztbe

Magyarországi, állami nagyvállalatok adományaiból építi romániai vállalkozását a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány.


HIRDETÉS





Az utóbbi három évben bő 800 millió forinttal, mai árfolyamon számolva mintegy 2,6 millió euróval finanszírozta a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány azt az Udvarhelyi Híradó Kft.-t, mely több székelyföldi városban ad ki napilapot, illetve működtet internetes portált.

Korábbi, az EMNP finanszírozásáról szóló anyagunkban mármegírtuk, hogy a Szerencsejáték Zrt. bőkezű adományban részesítette a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítványt. Jelen anyagunk annyiban jelent újdonságot, hogy közöljük az alapítvány összes támogatóját, illetve a támogatások kedvezményezettjeit.

Az Erdélyben és kisebb mértékben Felvidéken elosztásra kerülő pénz magyarországi, állami tulajdonban levő nagyvállalatoktól, többek között a Magyar Villamos Művek Zrt.-től, a Paksi Atomerőmű Zrt.-től valamint a Szerencsejáték Zrt.-től érkezik – derül ki a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány közhasznúsági jelentéseiből (letölthető ittitt és itt).

Az adományozók (ezer forintban)


Több, kisebb médiaorgánum a támogatottak között

Az utóbbi évek legfőbb támogatottja az Udvarhelyi Híradó Kft.: a pénz mintegy felét ez a vállalkozás kapta. A támogatottak között megtaláljuk még a tavaly indultfoter.ro portált kiadó Erdélyi Médiatér Egyesületet,valamint a Háromszék napilap kiadóját, a H-Press Kft.-t. Előbbi 14 millió forintot (45 ezer euró), utóbbi viszont 10 millió forintot (32 ezer euró) kapott.

A támogatottak között szerepel még a Hungarom Média (a Krónika volt tulajdonosa) és a Kalauz SRL (az Erdélyi Napló volt kiadója). Megtalálunk még egy sor felvidéki kiadót, illetve civil szervezetet is a listán.

A támogatottak (ezer forintban)


A pénz nagy része saját magánvállalkozására megy

A mellékelt táblázatból azonban kitűnik, az utóbbi három évben a támogatások oroszlánrésze az Udvarhelyi Híradó Kft.-hez került. Magyarországi jogászok szerint legalábbis felveti a törvénytelenség gyanúját az a gyakorlat, hogy egy magyarországi alapítvány saját tulajdonában álló magánvállalkozást támogat.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényelőírja, hogy az alapítványok alapító okiratainak kötelező elemei közt szerepelniük kell a vagyon felhasználásáról szóló kitételeknek.

3:379. § [Az alapítvány tevékenységének korlátai]
(4) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, alapítvány nem hozható
létre az alapító, a csatlakozó, az alapítványi tisztségviselő, az
alapítványi szervek tagja, valamint ezek hozzátartozói érdekében. Nem
sérti e rendelkezést az alapítvány tisztségviselőinek szerződés
szerint járó díjazása.
3:384. § [Az alapítvány vagyonának kezelése, védelme]
(2) Az alapító és a csatlakozó az alapítvány részére juttatott vagyont
nem vonhatja el és nem követelheti vissza; az alapító okirat ettől
eltérő rendelkezése semmis. Ezt a rendelkezést megfelelően alkalmazni
kell az alapító és a csatlakozó jogutódjára is.
3:386. § [Az alapító és hozzátartozója mint kedvezményezett]
(1) Az alapító és a csatlakozó abban az esetben lehet az alapítvány
kedvezményezettje, ha az alapítvány célja az alapító tudományos,
irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása.
(2) Az alapító és a csatlakozó hozzátartozója abban az esetben lehet
az alapítvány kedvezményezettje, ha az alapítvány célja a hozzátartozó
tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása, a
hozzátartozó ápolása, gondozása, tartása, egészségügyi ellátási
költségeinek viselése, iskolai tanulmányainak ösztöndíjjal vagy egyéb
módon történő támogatása.
Az alapítványok vagyonának kezeléséről szóló cikkelyek



Eszerint akkor lehet a kedvezményezettek között az alapító, ha az alapítvány célja az alapító tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása – ez az eset nyilvánvalóan nem áll fenn a sajtótevékenységet folytató Udvarhelyi Híradó Kft. esetében.


Határon túli magyar sajtótevékenységet támogat

A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány 2010-ben lett megalapítva a Magyar Nemzet kiadója, a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. kezdeményezésére, célja a „határon túli magyar sajtótevékenység támogatása”.

Az alapítványnak honlapja nincs, és nem tudunk arról, hogy valaha nyilvános pályázatot hirdettek volna a határon túli magyar sajtótermékek számára.

Az egyik beszámolóban mindenesetre az áll, hogy az „Alapítvány alapvető, stratégiai célja a támogatásban résztvevő, illetve megvásárolt lapok illetve internetes honlapok megmaradása, illetve önfenntartóvá válása. Alapítványunk elsősorban a határon túli, magyar nyelven folytatott sajtótevékenységeknek, sajtószervezeteknek, ilyen tevékenységet folytató újságíróknak nyújt támogatást. A támogatási kérelmek elbírálása, illetve a támogatások odaítélése a Kuratórium feladata.”

Az alapítvány kuratóriumi elnöke az a Dr. Korda Éva Judit, aki 2005 és 2007 között a Hír TV-t működtető Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. vezérigazgatója volt, székhelye pedig Budapesten, a Bíró Lajos utca 23. alatt található – ugyanott, ahol az egykori Krónika-tulajdonos Hungarom Média Kft. székhelye is volt.



A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány támogatói és az erdélyi kedvezményezettek (az ábrát kis mértékben módosítottuk - szerk. megj., 9:55, 17.6.2014). A jobb alsó sarokra kattintva az ábra kinagyul!

Alapítás után két héttel „beesik” 800 ezer euró

Az alapítvány alapítása (2010.12.11) után mintegy két héttel (2010.12.27) 250 millió forintos (800 ezer euró) adományban részesül a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából. 2011 nyarán aztán 90 százalékos tulajdonrészt szerez azUdvarhelyi Híradó Kft.-ben (10 százalék tulajdonrész a BAP Agency Kft. birtokában van).

Ugyanebben az évben szerez részesedést a Krónika mögött álló Hungarom Média Kft.-ben, illetve az Erdélyi Naplót kiadó Kalauz Kft.-ben (mindkét cég felszámolás alatt jelenleg). A tulajdonosi részesedést jelentő befektetés könyv szerinti értéke ebben az évben 282 millió forint (900 ezer euró), a beszámoló azonban nem részletezi, hogy egy-egy cég megvásárlására mennyit költöttek.

Jelenleg a Krónikát és az Erdélyi Naplót az Udvarhelyi Híradó Kft. jelenteti meg, négy regionális (Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, a Vásárhelyi Hírlap, a Gyergyói Hírlap) lap mellett. A kiadóhoz tartozik még a Szekelyhon.ro hírportál is.

A pénzügyminisztérium honlapján közzétett adatok szerint a cég nettó üzleti forgalma 10 millió lej (2,2 millió euró) volt 2013-ban. Nettó profitja 11 ezer lej (2600 euró), adósságállománya 3,7 millió lejre (850 ezer euró) rúgott.

Niciun comentariu: