miercuri, 18 iunie 2014

Nagy Magyarorszag Anno 2014

Ötéves az Erdély Anno naptár

Felnagyított régi képeslapokat vonultat fel a Százszorkép Kiadó 2014-es Erdély Anno naptára, amely ezzel a kiadással lépett a jubileumi ötödik évfolyamába. A kiadványban szereplő legrégibb reprodukált képeslap 108 éves.


A kalendáriumba Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895–1944 album szerzője válogatott felvételeket, amelyekhez sajátos stílusú magyar és idegen nyelvű leíró szövegek is társulnak. A szerkesztő megközelítőleg tízezer antik képes levelezőlap közül választotta ki a naptárban szereplő anyagot. A lapokon így barangolhatunk Székelyudvarhely, Lugos, Élesd, Málnásfürdő és Zalatna régi utcáin, Nagyszeben, Marosvásárhely, Arad, Kolozsvár és Szatmárnémeti terein, a tág értelemben vett Erdély hegyvidéki és al-dunai tájain, de még a békebeli nagyváradi pályaudvaron is. Rendezettség, jó ízlés, kiegyensúlyozottság és tisztaság köszön vissza ezekről az antik képeslapokról, amelyek sérülékenységük ellenére szerencsésen túlélték a világháborúkat is – szerepel a naptár leírásában.


Az Erdély Anno jubileumi kiadásának címlapját egy 1915-ből származó nagyszebeni képeslap díszíti, de a 2010-es első megjelenés óta már Kolozsvár, Nagyvárad és Arad is szerepelt a borítón. A falinaptár a kerek évforduló miatt nagyobb, 30×30 cm-es méretben jelent meg párjával, a történelmi Magyarország egyéb tájait is bemutató Nagy Magyarország Anno-val együtt. A régi felvételek ellensúlyaként megjelent a kiadó Erdély naptára is az Anno-val egyetemben, amelyben Balázs D. Attila, Orbán Enikő és Orbán József Gábor fotóin keresztül tárulnak fel Erdély ismert és eldugott zugai.

Niciun comentariu: