miercuri, 2 iulie 2014

Dan Tănasă: CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA

Dan Tănasă: CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. 1,5 milioane de lei din bugetul CJ Harghita pentru restaurarea monumentelor maghiare din Harghita. VEZI ce sumă RIDICOLĂ a fost alocată monumentelor românești

EmailImprimarePDF
Potrivit Agerpres, aproape 70 de monumente istorice din Harghita au fost restaurate, în ultimii zece ani, printr-un program special finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, scrie Dan Tănasă pe www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că programul a fost lansat în anul 2004 şi are ca scop salvarea patrimoniului construit, care reprezintă o valoare, dar şi dezvoltarea turismului, ţinând cont că aceste obiective sunt atracţii turistice.
De la lansarea programului, au fost restaurate 68 de monumente istorice din judeţ, Consiliul Judeţean alocând în acest sens aproximativ 1,5 milioane de lei. Borboly Csaba a punctat că instituţia pe care o conduce a mai finanţat şi alte programe destinate restaurării porţilor secuieşti, efectuării de săpături arheologice sau promovării arhitecturii tradiţionale şi ocrotirii imaginii satului.
Ceea ce a omis însă să spună public președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este faptul că aproape toată suma de 1,5 milioane lei a fost alocată exclusiv monumentelor comunității maghiare, comunității românești fiindu-i alocată o sumă ridicolă.
Astfel, potrivit unei adrese a CJ Harghita comunicată subsemnatului, în perioada anilor 2004-2013 din bugetul CJ Harghita a fost cheltuită suma de 1.497.796 lei pentru restaurarea monumentelor din județul Harghita. Din această sumă, pentru restaurarea unor monumente ale comunității românești au fost alocate doar aproximativ 51.300 de lei (doar 0,03%!), restul de 1.446.496 de lei fiind destinați exclusiv monumentelor comunității maghiare.
La aceste sume destinate exclusiv monumentelor comunității maghiare din județul Harghita se mai adaugă alte câteva milioane de lei cheltuite din bugetul Ministerului Culturii în perioada anilor 2009-2012, în timpul mandatului de ministru al UDMR-istului Kelemen Hunor (detalii și documente aici).
Între timp, formațiunile politice extremiste maghiare, de la UDMR la PCM și PPMT, deplâng soarta comunității maghiare din România și militează pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc pentru a pune capăt discriminării maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. Care discriminare există într-adevăr, însă după cum se poate observa foarte limpede, cei care au de suferit sunt românii din cele trei județe, nu maghiarii. Având în vedere sumele ridicole alocate din bugetul CJ Harghita pentru monumentele românești din județul Harghita, ne putem doar imagina modul în care vor fi tratați românii în eventualitatea acordării de facto a autonomiei așa-zisului ținut secuiesc.
De menționat și faptul că această situație se petrece în județul în care reprezentantul românilor este PSD-istul Mircea Dușa, ministru al Apărării, un politician orb la toată această situația și care a dovedit că este un complice al UDMR în acest proces de epurare etnică a românilor din Harghita.
Vezi documentele pe www.dantanasa.ro

Niciun comentariu: