vineri, 8 august 2014

După Vona Gabor, există o comunitatea de destin a românilor și maghiarilor

Această știre, dincolo de caracterul provocator al prezenței unui om politic cu un program iredentist în România, merită să fie comentată. Și mai ales să fie căutați acei oameni care pot negocia conținutul concret al autonomiei solicitate. Pentru că despre asta este vorba, nu despre teoria autonomiei. Cât despre comunitatea de destin, teza are istoria ei, de la 1848 încoace cel puțin. Dar, așa cum am scris, trebuie să găsim soluții în afara Uniunii Europene, într-o Europa a celor mici, căci Uniunea actuală nu permite egalitatea reală de tratament a țărilor mici și mijlocii, în raport cu Dulăii, și depășirea pozitivă, adică în sus și neconflictual a conceptelor Ungariei Mari și României Maria. 
Dan Culcer

Vona: A román állam nem tudja megakadályozni
JV
Forrás: Hír TV
2014. augusztus 07., csütörtök 15:47

Bármit is tesz Románia, Székelyföld autonómiája előbb-utóbb megvalósul – ezt mondta a Jobbik elnöke Borzonton az Erdélyi Magyar Ifjak táborában.

Vona Gábor szerint a román állam nem tudja megakadályozni a székely autonómiát. A politikus a magyar kormányt is bírálta, mert szerinte a kabinet nem tesz meg mindent azért, hogy az autonómiatörekvéseket nemzetközi szinten is támogassák. A pártelnök azt is mondta: a kisebbségi jogokat leszámítva a románok és a magyarok egymás sorstársai.
Traducere automată 

Orice ar face, România, autonomia Székelyföld va fi realizată mai devreme sau mai târziu - a spus presedintele Jobbik la Borzont în cadrul Taberei Tineretului Maghiar din Transilvania.
Gábor Vona crede că guvernul român nu poate împiedica autonomia secuilor. Politicianul a criticat, de asemenea, guvernul maghiar, susținând că Executivul nu a  făcut tot ce poate pentru a sprijini aspirațiile de autonomie la nivel internațional. Președintele partidului a mai declarat, de asemenea, că dincolo de controversa privitoare la drepturile minorității,  românii și maghiarii au o comunitate de destin.

Niciun comentariu: