duminică, 8 februarie 2015

Discurs despre Ardealul independent sau propagandă pentru Ungaria Mare?

A székely hadosztályra emlékezett a HVIM (2014-12-01) 


Mi se pare extraordinară credința acestui grup de agitatori și propagandiști în soluția politică a Ardealului independent. 

Dar, în eventualitatea că ar fi posibilă o astfel de soluție de guvernare, despre cum ar fi să fie asigurată independența nu se spune nimic. Acest mic detaliu de geopolitică nu pare să preocupe vorbitorul plin de importanța misiunii sale. 


Nostalgia Ungariei Mari subîntinde aceste vorbiri patetice. Cred că îl putem încredința pe junele vorbitor că măcar noi, cei care producem această sinteză pe un blog, nu suntem nici naivi, nici înfricoșați de o asemenea perspectivă. În primul rând fiindcă le vorbim limba și le cunoaștem cultura. Inclusiv cultura iredentă.

Din motive strict demografice, populația unui Ardeal independent este și rămâne majoritar românească. Ceea ce înseamnă că, prin regula majorității, conducerea Ardealului va fi majoritar românească. 

Crede cineva că interesele românilor ar fi aceleași cu ale maghiarilor, în acest caz improbabil în Ardeal? 

În ce mă privește, mă mir că nimeni nu vorbește de maghiarii săraci și de românii săraci, care sunt majoritari în Ardeal, ale căror interese nu coincid cu ale foștilor și noilor magnați care au reușit prin matrapazlâcuri juridice și ilegalitățu, complicități cu oligarhia și cleptocrația de la București, să se înstăpânească pe bunurile colective ale comunităților etnice locale.

Acest lucru va înceta când ne vom debarasa de cleptocrația româno-maghiaro-secuiască. Și vremea asta a venit.


Dan Culcer




Niciun comentariu: