vineri, 13 noiembrie 2015

Ce veste a primit extremistul Csibi Barna, după ce „l-a spânzurat” pe Avram Iancu, în urmă cu patru ani

Ce veste a primit extremistul Csibi Barna, după ce „l-a spânzurat” pe Avram Iancu, în urmă cu patru ani

de Departamentul Social - Mediafax
Csibi Barna a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru că a răspândit în public idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, fiind acuzat printre altele că, în martie 2011, l-a "spânzurat" în mod simbolic pe Avram Iancu.
  • 56Comentează
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Csibi Barna pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace; utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasiste şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste.
Potrivit rechizitoriului, în perioada octombrie 2009- aprilie 2011, Csibi Barna a răspândit în public idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.
"În acest scop, inculpatul a folosit în mod intensiv mediul online, făcând propagandă prin intermediul blogurilor sale şi prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri. Unele dintre acţiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri şi sloganuri fasciste şi rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalităţi cu valoare de simbol din istoria şi din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României", se arată în documentul citat.
Anchetatorii susţin că, în 2009, Csibi Barna a realizat un model grafic conţinând textul, în limba maghiară, ”Székelyföld nem Románia!” (”Ţinutul Secuiesc nu e România!”), scris atât cu litere latine cât şi cu caractere runice. Bărbatul ar fi promovat modelul grafic prin intermediul blog-urilor şi canalelor sale digitale şi l-ar fi folosit şi la inscripţionarea unor tricouri pe care acesta le-ar fi oferit spre vânzare online, din octombrie 2009.
Potrivit documentului citat, în 6 aprilie 2010, având autorizaţia Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc de a organiza o acţiune de „atragere a atenţiei prin afişe asupra eventualelor efecte negative ale vizitării exagerate a super şi hipermarketurilor”, Csibi Barna a mers, împreună cu două persoane, în apropierea unui hipermarket din Miercurea Ciuc unde a expus "un panou din lemn pe care era lipit un afiş ce reproduce un simbol fascist constând într-o imagine utilizată de liderul fascist Szálasi Ferenc (condamnat pentru crime de război şi executat), ca manifest al partidului său".
"Imaginea conţine textul, scris în limba maghiară, ”Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!”(“Ruşine să-ţi fie! Iar ai cumpărat de la evrei!”), alături de reprezentarea grafică a unui soldat a cărui uniformă poartă simbolul crucii cu săgeţi (însemn al mişcării fasciste din Ungaria din timpul celui de-al doilea război mondial). Însemnul a fost acoperit pe durata acţiunii cu o etichetă din hârtie, iar trecătorilor li s-au înmânat fluturaşi conţinând textul, scris în limba maghiară, inclusiv cu caractere runice, ”Vásárolj hazai terméket!” (”Cumpără produse autohtone!”)", se mai artă în rechizitoriu.
Csibi Barna ar fi filmat şi fotografiat evenimentul şi ulerior ar fi răspândit imaginile online.
Procurorii mai susţin că, în ianuarie 2011, bărbatul ar fi solicitat Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc o autorizaţie pentru a organiza „acţiuni literare, legată de activitatea literară şi publicistică a poetului român Mihai Eminescu”, cerere care nu a fost avizată favorabil. Cu toate acestea, Csibi Barna a conceput un model grafic conţinând chipul poetului Mihai Eminescu, acoperit de simbolul “Staţionarea interzisă”, iar în perioada 20-22 ianuarie 2011, ar fi lipit mai multe afişe cu acesta în diferite locaţii din Miercurea Ciuc.
"În perioada următoare, inculpatul a popularizat afişul prin intermediul blogurilor şi canalelor sale, pe Internet. Cu toate că cererea de organizare a unei adunări publice nu a fost avizată favorabil de către primăria municipiului, blogul inculpatului conţine videoclipul unei manifestaţii de stradă în cadrul căreia acesta expune un afiş cu modelul grafic descris", mai spun anchetatorii.
De asemenea, în 4 martie 2011, Csibi Barna a făcut o cerere de organizare a unei adunări publice, având ca obiect declarat ”o acţiune istorică, informativă în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei ardelene din 1848-‘49”, în cadrul căreia urmau să se prezinte ”descrieri de evenimente, copii după desene contemporane, păpuşi din paie, de carnaval etc.” Acţiunea a fost organizată, potrivit autorizaţiei, pe spaţiul public din Miercurea Ciuc, la data de 14 martie 2011, în intervalul orar 17.00 – 18.30.
"În cadrul evenimentului, inculpatul a regizat un proces în care a jucat concomitent rolul judecătorului şi al călăului, proces ce a avut ca obiect judecarea şi condamnarea publică a lui Avram Iancu pentru „omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid şi trădare”, pedeapsa aplicată de Csibi Barna revoluţionarului român (reprezentat printr-un manechin îmbrăcat în costum tradiţional românesc, având lipită o imagine cu chipul lui Avram Iancu) fiind „moartea prin spânzurare”. A „pus în executare” pedeapsa folosind în acest scop o spânzurătoare improvizată, realizată din lemn", se mai menţionează în rechizitoriu.
Conform anchetatorilor, în timpul acţiunii au fost expuse panouri conţinând liste cu numele persoanelor presupuse a fi fost ucise de armata românilor transilvăneni condusă de Avram Iancu, separat pe localităţi, precum şi unele desene care reprezentau scene de luptă.
Procurorii susţin că, în cadrul evenimentului, Csibi Barna a rostit, în limba maghiară, următorul text: „Avram Iancu a fost găsit vinovat de omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid, trădare de neam şi de ţară, pentru atrocităţile comise la Aiud, Zlatna, Abrud şi alte localităţi, şi este condamnat la moarte prin spânzurare. Sentinţa se execută imediat.” Conform anchetatorilor, bărbatul a postat online şi acest eveniment.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Miercurea Ciuc.
Până la spânzurarea păpuşii cu chipul lui Avram Iancu, Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita. În 2012, el a candidat ca independent pentru Consiliul Local Miercurea Ciuc, spunând atunci că va colabora cu reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care au o orientare de dreapta, ca şi el. El nu a obţinut însă un mandat de consilier local.
Potrivit unui videoclip apărut pe internet în iulie 2015, filmat cu prilejul unei manifestări care ar fi avut loc, cel mai probabil, în Ungaria, Csibi Barna a rupt în bucăţi tricolorul românesc, aruncându-l şi spunând că doreşte României "să ajungă cum a ajuns şi steagul" din mâinile sale, respectiv "să se rupă în bucăţi”.

În mesajul său, Csibi Barna a afirmat că "secuimea are dreptul la steagul propriu” şi i-a îndemnat pe secui să "iasă în stradă” şi să îşi exprime dorinţa în acest sens, "dar într-un mod liniştit”.

Niciun comentariu: