marți, 8 martie 2016

Acte ce atestă că urmaşii optanţilor maghiari au făcut revendicări ilegale, date publicităţii ”în premieră” de FNRP: Cum au fost retrocedate ilegal sute de mii de hectare de pădure

de Sursa Gândul - Departamentul Corespondenţi

Preşedintele Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, susţine că la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului au fost prezentate, ”în premieră”, documente care atestă că urmaşii optanţilor maghiari au revendicat, fără drept, proprietăţi uriaşe din Transilvania.


Eugen Popescu a declarat, vineri, că la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) au fost prezentate, "în premieră”, documente care atestă că urmaşii optanţilor maghiari au venit în România şi au revendicat, fără drept, proprietăţi uriaşe din Transilvania, cerând anchetarea retrocedărilor şi afirmând că, în cazul în care nu vor fi începute cercetări în acest caz, reprezentanţii FNRP şi cei ai Forumului Transilvania Furată vor ieşi în stradă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Au fost plătite toate acele proprietăţi. Ei (urmaşii optanţilor maghiari - n.r.) nu aveau dreptul să revendice aici proprietăţile şi vorbim de sute de mii de hectare de pădure şi clădiri, foarte multe din Transilvania. Acest lucru nu este posibil, să dai de două ori aceluiaşi om aceeaşi proprietate. Pentru că înseamnă că suntem un stat prost, pentru că împrăştiem resursele noastre. Trebuie făcută o anchetă foarte clară, văzut cine a preluat această proprietate, în condiţiile în care cel care a avut-o a fost despăgubit şi trebuie înapoiată statului român. Nu este posibil ca statul român, ca tot ceea ce reprezintă aceste averi uriaşe să fie date urmaşilor acestor grofi, care deja au fost depăgubiţi în 1921”, a spus Popescu.
Preşedintele FNRP a adăugat că aceste retrocedări ilegale au fost făcute "fără îndoială” cu "multe complicităţi din cadrul instituţiilor statului român”.
"Vorbim de puterea judecătorească, poate de instituţii de forţă ale statului român, de servicii secrete care nu se poate să nu fi ştiut că acele documente erau false, că acei urmaşi au fost falşi şi au dat soluţii şi n-au informat la timp pe cei care trebuia, sau poate de decidenţi complici, trebuie să spunem şi lucrul acesta. Noi cerem să se ancheteze aceste lucruri şi să se găsească vinovaţi”, a afirmat el.
Documentele, care cuprind numele optanţilor, bunurile vândute şi sumele cu care au fost despăgubiţi de statul român, vor fi puse la dispoziţia DNA, pentru demararea cercetărilor.
"În caz contrar, vom ieşi în stradă, pentru că nu vom avea de ales. Este bogăţia acestei ţări, a acestui popor şi nu ne putem bate joc de ea, fie şi pentru generaţiile viitoare. Vom ieşi în stradă şi vom cere ca aceste instituţii să-şi facă datoria, de aceea sunt plătite din bani publici şi nu sunt plătite cu bani puţin”, a spus Eugen Popescu.
La rândul său, Marcel Bărbătei, iniţiatorul Forumului Transilvania Furată, a declarat că lista prezentată "în premieră" cuprinde peste 500 de nume şi sumele încasate de aceştia de la statul român.
"Niciun fel de urmaş al vreunui optant nu avea dreptul în Transilvania să recupereze vreo palmă de pământ, acestea fiind deja plătite. În acest caz, solicităm autorităţilor române să ia de urgenţă măsurile necesare pentru recuperarea teritoriilor naţionale retrocedate ilegal. Am făcut publică lista din Arhivele Naţionale cu teritoriile, cu sumele încasate de fiecare optant: vorbim de grofi, de conţi, mari bogătaşi”, a spus Marcel Bărbătei.
Potrivit acestuia, după Primul Război Mondial, conform tratatelor internaţionale, Regele Ferdinand a iniţiat reforma agrară, dându-le posibilitatea marilor latifundiari să opteze pentru dobândirea cetăţeniei române sau vânzarea proprietăţilor lor. Odată ce teritoriul Transilvaniei a revenit României, prin Marea Unire, optanţii, cetăţeni ai Imperiului Austro-Ungar, au avut două posibilităţi: fie să rămână în România, situaţie în care erau somaţi să îşi ia cetăţenia română, fie să rămână la Viena sau la Budapesta, unde stăteau deja, coordonându-şi afacerile prin interpuşi, şi să îşi vândă proprietăţile statului român. Cei care nu au fost mulţumiţi cu sumele primite, au intrat în celebrul proces al optanţilor, în care s-a stabilit, de căre o curte internaţională, dacă aveau dreptul la mai mult sau mai puţin decât au primit.
"Este vorba despre 3,5 tone de coroane aur, care înseamnă echivalentul a peste o sută de tone de lingouri de aur. Deci, un tezaur al României practic a fost dat pentru partea din Transilvania care a fost plătită cu vârf şi îndesat celor care nu au mai dorit să stea în România să devină cetăţeni români. Să nu uităm că statul român le-a plătit, atunci, în plus încă 10 la sută faţă de sumele stabilite, drept despăgubire pentru că nu apucaseră să ia recolta din anul respectiv”, a afirmat Marcel Bărbătei.
Potrivit sursei citate, unul dintre multele cazuri de acest fel este cel al celebrilor conţi Bánffy, urmaşii acestuia primind mii de hectare de terenuri şi de pădure în judeţele Mureş, Sălaj şi Harghita.
"Moştenitorii grofilor au depus cereri de retrocedare pentru păduri şi terenuri agricole în suprafaţă totală de sute de mii de hectare de pădure. Alte ramuri de moştenitori solicită, de asemenea, importante clădiri în Cluj, dar şi din alte zone din Ardeal. Conform listei din Arhivele Naţionale, numai contele Bánffy Zoltán a primit peste 8 milioane de lei în coroane aur în urma vânzării proprietăţilor deţinute în Transilvania către statul român. Evaluarea s-a făcut de către un tribunal mixt. În aceste condiţii, avem de a face cu o retrocedare ilegală, aşa cum sunt alte zeci de mii de retocedări în Transilvania”, a afirmat Marcel Bărbătei.
Familia conţilor Bánffy este, de altfel, una dintre familiile care au de recuperat cele mai multe clădiri, dar şi terenuri agricole în Transilvania. Documentele indică faptul că cea mai mare parte a pădurilor revendicate de urmaşii acestuia se află în judeţul Mureş. Potrivit autorităţilor locale din acest judeţ, suprafeţele solicitate sunt de peste 30.000 hectare de pădure.
Reprezentantul Forumului Transilvania Furată a dat şi alte exemple, între care cel al contelui Kendeffy, care a deţinut proprietăţi imense în zona Parcului Naţional Retezat şi care, deşi iniţial au fost vândute statului român, au fost retrocedate ilegal.
Pe listă figurează şi contele Kálnoky din Covasna, un apropiat al Prinţului Charles, care a primit proprietăţi, deşi Ludmila Bess, văduva contelui Felix Kálnoky, care a acceptat exproprierea averii acestuia, a încasat sume însemnate pentru toate terenurile expropriate.
Conducerea Forumului Transilvania Furată susţine că subiectul "retrocedărilor ilegale" este "mult mai important decât cel al defrişărilor pădurilor”, despăduririle fiind doar un efect al retrocedărilor ilegale.
"Autorităţile române să îşi facă datoria. Ar trebui sancţionaţi toţi cei care au participat la acest mare jaf, începând cu judecători, cu procurori care nu şi-au făcut datoria, cu avocaţi care nu au avut verticalitatea necesară şi s-au vândut, inclusiv Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi cei din comisiile locale şi judeţene care au încălcat legile în vigoare”, a declarat Bărbătei.
La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a fost dezbătută, vineri, "Problema retrocedărilor ilegale de proprietăţi în Transilvania – de ce statul român nu reacţionează?”.
Cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară se va încheia sâmbătă, când participanţii şi reprezentanţii comunităţilor româneşti din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Italia şi Spania vor participa la slujba de hram a Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureşului, cunoscută şi ca Biserica Românilor de Pretutindeni.

Niciun comentariu: