sâmbătă, 13 aprilie 2013


A cigányság segítése a cél – Nagy roma tervek Háromszéken
 közéletünk 2013.04.10. | 12:27
Dima Dániel a romákat tömörítő egyesület létrehozásával nagy fába vágta a fejszéjéA múlt héten Dima Dániel kereste meg a Székely Hírmondót, tájékoztatva egy roma egyesület megalakulásáról, amely a háromszéki cigányság helyzetének felmérése és elemzése után dolgozna ki olyan stratégiákat, amelynek következtében elkezdődhetne a romák felzárkóztatása. Ez természetesen nem pár éven belül valósulna meg, hanem több évtizedes munka után mutatkozna eredmény.

Ez év januárjában iktatták azt a kérést, amely a Szociális és Adminisztrációs Ügyekért Felelős Roma Egyesület (Asociaţia Romilor cu scopuri Social-Administrative) megalakulásáról rendelkezik. Az egyesület megalapítója, elnöke Dima Dániel, alelnök Gáspár István és Budi Csaba, a titkárnő pedig Mocsel Melinda.

– Az egyesület még hivatalosan nem jött létre, de már megkaptuk a bíróságtól a névlefoglalásról szóló határozatot – közölte Dima Dániel.

Az egyesület elsőként egy roma kisebbségre vonatkozó szociális felmérést szeretne elkészíteni, a megye minden településére lebontva.

– Feltérképezzük, milyen szociális gondokkal küzd a cigányság, emellett pedig a 0–18 év közti gyerekek helyzetét is szeretnénk megvizsgálni, hogy ki, miért nem jár iskolába, miért hiányzik, mi az oka, hogy nem adják iskolába, óvodába a gyereket – mondta az elnök. – A 10–12 osztályt elvégzett fiúkból szeretnénk egy közbiztonságért felelős szervezetet alapítani, amely a roma területeken a fegyelmet biztosítaná, hogy a bűnözés csökkenjen. Célunk a békítő bizottságok újra bevezetése is, ami a Ceauşescu-rendszerben megszűnt. Ezzel a megyei és városi rendőrség is egyetért, együtt fogunk működni velük, és a kicsi, nem komoly ügyeket megpróbáljuk rendezni – részletezte Dima Dániel.



Ami a munkahelyeket illeti, azoknak a romáknak, akik munkaképesek, megpróbálnak az egyesület közbenjárása révén állást szerezni. Dima szerint a régi rendszerben a cigányok voltak az első helyen az erdők tisztítását és az ültetését illettően.

– Ez azoknak lenne jó munkalehetőség, akiknek nincs iskolájuk, nem fogadják be máshova őket. Már beszéltem az erdészeti hivatal igazgatójával, és beleegyezett abba, hogy a jövő év vége felé szerveznének egy licitációt, amelyben én mint az egyesület elnöke vennék részt, arra kérve az illetékeseket, hogy adjanak megélhetést ezeknek az embereknek, a napszámos törvény szerint. A falopásokat pedig a mi embereink felügyelnék – fejtette ki.

Dima kiemelte, gondot okoz, hogy a cigányság között vannak különbségek, vannak, akik fennebb valónak érzik magukat, ők sok esetben magyarnak vagy románnak vallják magukat, ezen is változtatni szeretnének, hiszen, ha nem tudják igazolni, hány roma él a megyében, nem tudnak az erre a célra előirányzott pályázati lehetőségre jelentkezni. Sokan azt sem tudták, mit jelent a népszámlálás. A felmérés azt a célt is szolgálja, hogy mindenki vállalja fel cigány származását, mert nem szégyen – mondta Dima Dániel.

Lévai Barna
Székely Hírmondó

Niciun comentariu: