miercuri, 6 noiembrie 2013

Nem veszi le az EMNT a székely zászlót Marosvásárhelyen. De ce ?

 autonómia  
2013.10.31. | 21:16 Nem veszi le az EMNT a székely zászlót Marosvásárhelyen – VIDEÓ

 2199  10

Illusztráció
Forrás: kaposvarmost.hu
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szer- vezete nem fogja levenni székházáról a székely zászlót, mivel az az erdélyi magyarság összetartozásának szimbóluma.

Felhívjuk a marosvásárhelyi helyi rendőrség figyelmét, hogy a székely zászló „reklámzászlóvá” való leminősítése az itt élő ma- gyar közösség arculcsapását jelenti, és nincs összhangban sem a román alkotmány 6. cikkelyével, sem a polgármester által ál- landóan deklarált békés etnikai harmóniával. Felszólítjuk a vá- rosvezetést, hogy a város múltjára és az itt élő magyar közös- ségre való tekintettel tanúsítson kellő tiszteletet a székely zász- ló iránt.

Bár a helyi rendőrség felszólítása egy olyan törvényre vonatkozik, amely kifejezetten a gazdasági-kereskedelmi reklámot hivatott szabályozni – így tehát sem az EMNT, sem az Erdélyi Magyar Néppárt zászlója nem tartozik ebbe a kategóriába –, a romániai joggyakorlat ismeretében úgy döntöttünk, hogy az engedély kiváltásáig eltávolítjuk mindkét zászlót. Tesszük ezt azért is, mert mindannyian tudjuk, hogy ebben az esetben el kell vonatkoztatni mindenféle pártpolitikától és azt az összefogást kell megvalósítani, amely a közelmúltban megvalósult.
Hirdetés

A székely zászló mindannyiunké és nemzeti identitásunk megőrzését az alkotmány 6. cikkelye biztosítja, miszerint az állam elismeri és garantálja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek az identitásuk megőrzését, kifejezését és fejlesztését.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete arra kéri Marosvásárhely magyar polgárait, hogy tűzzék ki ablakukba a székely zászlót, és a következő héttől ehhez kellő számú zászlót biztosít.

Cseh Gábor,
az EMNT Maros megyei szervezetének elnöke

Comentariu : Altfel spus, dacă se aplică legea privitoare la arborarea oficială a steagurilor pe teritoriul României, cetățenii maghiari din Târg se vor supăra. Ei și, ce vor face? Dar cetățenii maghiari nu au de ce se supăra, steagul în cauză este steagul secuilor. Care se pare că nu sunt așa de mulți, după declarațiile de la recensământul ultim. Până la urmă unii vor trebui să se decidă : ce vor să fie, unguri-adică cetățeni au Ungariei Mari sau Mici, maghiari sau secui? Sau cetățeni ai României, sau cetățeni ai Ungariei. 
Recunosc, grea dilemă pentru ardelenii de cultură și limbă maghiară. Pentru moment limbă secuiască nu știu să existe, doar o sumă de cuvinte diferă, dintre care multe sunt adoptate prin contact cu românii sau cu alte neamuri mai vechi sau mai noi. Toate aceste dileme sunt semnele celei mai profunde crize de identitate. Dan Culcer

Niciun comentariu: