vineri, 27 iunie 2014

Pro memoria: un caz de solidaritate intelectuala transetncia


Csütörtök, 2012. augusztus 30. | F. I.

Nem tágít a Látótól Dobre

Annak ellenére, hogy Lokodi Edit Emőke és Kelemen Atilla közbenjárására Ciprian Dobre a napokban ígéretet tett arra, hogy átgondolja a Látó és a Vatra című irodalmi lapok megyei könyvtár alosztályába sorolásának tervezetét, a csütörtöki tanácsülésen mégis megpróbálta felvetni és észrevétlenül megszavaztatni azt. A megyevezető határozat-tervezetének ülésen való említése ellen Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács alelnöke szólalt fel, aki számon kérte Dobrétól korábbi ígéretét. Ugyanakkor a tervezetről nem voltak hajlandóak a tanácsosok sem tárgyalni, ugyanis az illetékes kulturális szakbizottságban még egyszer sem került szóba ez a kérdés. Gáspárik Attila, a szakbizottság titkára a vasarhely.ro megkeresésére korábban kijelentette: sem a tanácsosok, sem az érintett felek nem voltak megkérdezve ebben a kérdésben, márpedig enélkül nem lehet érdemben tárgyalni a kérdést.
Információink szerint egyébként az irodalmi lapok összevonásának és könyvtári alosztállyá fokozásának a kérdése nemcsak a kultúrközvéleményt, hanem a tanácsosokat is megosztja. „Csupán az RMDSZ és a demokrata-liberálisok frakciójában van egységes, elutasító álláspont a Látó és a Vatra című irodalmi lapok önállóságának a megszüntetéséről szóló határozat-tervezetet illetően. A tanácselnök pártja, az USL már nem kezeli egységesen a kérdést, a liberálisok Dobrével tartanak, a szociáldemokraták közül pedig többen ellenzik a tervezetet” – nyilatkozta forrásunk. A PDL megyei közgyűlési frakciója egyébként a tanács csütörtöki ülésén hangsúlyozta: „nevetséges, hogy a tanácselnök a közpénzekkel való takarékoskodás ürügyén akarja tönkretenni a két jónevű folyóiratot”. A tervezet mögötti valódi szándékot egyelőre nem lehet tudni, egyesek szerint a székhelyek megszerzése a cél, mások szerint a szerkesztőgárda lecserélése. Egyes pletykák szerint Monica Avram, a Maros Megyei Könyvtár igazgatója áll az ügy mögött, de vannak akik úgy vélik, hogy igazából csak egyik folyóirat tönkretétele a cél, a másik csak csatolt áru.
Portálunk egyébként azt is megtudta, hogy Dobre kultúra elleni merényletéről „véletlenül” szerzett tudomást a két lap. „Dan Culcer, a Vatra Franciaországban élő alapító szerkesztője, az Association des Journalistes Roumains-Ouest elnöke vette észre a megyei tanács soron következő ülésének napirendi pontjai között ezt a határozat-tervezetet, vasárnap délben. Ő értesítette Markó Bélát, aki akkor épp Magyarországon tartózkodott. Markó riasztotta Lokodi Edit Emőkét, a tanács alelnökét és Kelemen Atillát, a Maros megye RMDSZ elnökét. Ők mentek el Ciprian Dobréhoz és szólították fel arra, hogy álljon el a tervétől” – magyarázta a vasarhely.ro-nak a Látó egyik szerkesztője.
Dan Culcer egyébként a Racionális átszervezés vagy puccs? Mit akar Ciprian Dobre? című, Elancourtból keltezett, a sajtónak is elküldött levelében emlékeztet arra, hogy a régi pártaktivisták használtak ilyen autokrata módszereket, amikor létrehozták a Vatrát. Hozzáteszi, akor Domokos Gézával együttműködési szerződést kötöttek, mert csak így állhattak ellen a pártaktivisták támadásainak.
Véleménye szerint most is ez lenne a megoldás, hiszen a két folyóirat ikerpár, amely kölcsönösen segíti s kiegészíti egymást. „Ciprian Dobrénak és a támogatóinak meg kell tanulniuk, hogy az intellektuális szolidaritás etnikumok fölött áll, hiszen a kultúra több figyelmet érdemel, mint amennyire ennek az adminisztratív »különlegességnek« a szerzője képes” – áll Culcer levelében. Úgy tudjuk, a két lap közösen kíván fellépni és aláírást gyűjteni, amennyiben Ciprian Dobre továbbra is kitart az átszervezés mellett és állóháborúba kezd. Az ellenálló irodalmárok akár Strasbourgig, illetve Brüsszelig is hajlandóak elmenni.

Niciun comentariu: