duminică, 10 mai 2015

Teritorialitatea simbolică și regaiățile trans-naționale în Europa medievală și în cea contemporană. Manevre.

Știrea această prezintă interes pentru analiza metodelor de re-cucerire teritorială simbolică. Timișoara devine astfel, simbolic, capitala statului ungar, pe timp de 8 ani. Deci Timișoara este parte din Ungaria. Că dinastia de Anjou era o dinastie franco-germano-italiană, că acest Carol Robert avea sau nu avea cultură maghiară, vorbea sau nu vorbea limba supușilor săi, toate astea nu au importanță, devreme ce scopul este identificarea teritorială simbolică a Timișoarei cu Ungaria ca stat. Firește, bătălia de la Posada, înfrîngerea armatei lui Carol Robert, toate astea au simbolic interes doar pentru români. Ce se poate afla despre raportul dintre dinastia de Anjou și Ungaria, vedeți în legăturile documentare publice de mai jos. I s-a ridicat acestui CarolRobert o statuie sub formă de bust la Timișoara. Asta este subiectul știrii de mai jos. Dan Culcer


Károly Róbert király köztéri mellszobrát avatták fel Temesváronutolsó frissítés: 20:50 GMT +2, 2015. május 9.

Károly Róbert magyar király köztéri mellszobrát avatták fel szombaton Temesváron annak emlékére, hogy hétszáz évvel ezelőtt az Anjou-házi uralkodó Temesvárra költöztette Magyarország fővárosát, és nyolc éven át innen irányította az országot.

A Szakács Béla szobrászművész által készített szobor Temesvár központi parkjába, a város történetét alakító személyiségek sétányára került. A szoborállítást a Temesvári Magyar Nőszövetség kezdeményezte, és a város önkormányzata közpénzből támogatta. Az alkotást Nicolae Robu polgármester és Titu Bojin, a Temes megyei önkormányzat elnöke leplezte le a Bánsági Magyar Napok keretében.

Nicolae Robu polgármester a magyar közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, úgy kell tisztelni a történelmet, ahogy volt. "Károly Róbert fővárosi rangot adott Temesvárnak, és ezzel fejlődést indított el a városban" - mondta a magyar közmédiának nyilatkozva a polgármester. Hozzátette, Temesvár olyan város, ahol az emberek az etnikai vagy vallási sajátosságoktól függetlenül harmóniában élnek.

Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte a szoborállítást. Hozzátette, nem volt példa arra az utóbbi évtizedekben Romániában, hogy egy román többségű város közterén közpénzből egy magyar királynak állítsanak szobrot.

Amint a szoboravatón Raffay Ernő történész felidézte, Károly Róbertet a belső harcok kényszerítették arra, hogy ne Székesfehérváron, Esztergomban vagy Budán rendezze be, hanem egy időre Temesvárra költöztesse a királyi udvarát. A történész azt tartotta az uralkodó érdemének, hogy az Árpád-ház kihalását követő trónviszályok után stabilizálni tudta a helyzetet, és erős országot adott át a trónon őt követő Nagy Lajos királynak.

Károly Róbert király szobra a temesvári személyiségek sétányán álló 22 mellszobor egyike. A sétányon áll még Hunyadi János, Bartók Béla, Ormós Zsigmond bánsági magyar politikus, író, valamint a város két korábbi polgármestere, a lóvasutat bevezető Telbisz Károly, és az utcai villanyvilágítást Európában elsőként bevezető Török János szobra.(mti)

Niciun comentariu: