miercuri, 22 iunie 2011

SĂ CONSTRUIM NOUA CAPITALĂ A ROMÂNIEI EUROPENE, DACOROMÂNIDAVA, ÎN ȚINUTUL COVASNEI!

In afară de numele impronunțabil propus pentru viitoarea capitală și de ipotezele cât se poate de hazardate privitoare la originea dacică a secuilor,ideea construirii unui mare oraș în zona propusă, este demnă de cele mai îndrăznețe utopii. Doar că utopiile, adesea, rămân utopii, probabil că spre binele muritorilor, știut fiind caracterul terorist al majorității construcțiilor spirituale și arhitectonice imaginare. Ideea poate fi luată drept pozitivă, dacă nu ar exista dâra de suspiciune normală care va apare în gândul oricărui ungur sau secui, ca prima reacție naturală. Românii ăștia vor să ne înghită! Asta dincolo de orice argumente și asigurări date în acest text sau în altele provenite din surse similare.
Nimic nu ne împiedică să corectăm informația privitoare la coexistența secuilor, ungurilor și românilor în Ardeal, punând mileniul ca indicator de timp petrecut împreună. Cu toate eforturile relativ recente pentru realizarea proiectului demografic al înghițirii reciproce, nici una din comunități nu a pierit. Insularitatea secuiască este însă propice stării de angoasă tragică trăită de o comunitate care se simte, se crede sau chiar este amenințată cu asimilarea de către alta.
Suprapunerea secuimii cu centrul administrativ al viitoarei Românii poate fi privită în două feluri, ca un privilegiu sau ca o amenințare. Secuii pot fi văzuți ca nouă minoritate conducătoare a României, cu condiția să fie bilingvi, căci nu ar fi prima dată ca o țară să fie condusă de o minoritate. România a fost condusă un deceniu de comuniști evrei, dublă minoritate în România. E drept că sub controlul ocupantului sovietic, rus și de alte naționalități. Ori secuii nu beneficiază și nu vor beneficia, în mod previzibil, de un astfel de sprijin, în ciuda micilor formațiuni paramilitare pe care unii secui cu capete aprinse le-au construit încă din vremea comunismului, sub diferite pretexte turistice sau ecologice.
Cum se știe, proiectul mutării capitalei României a mai fost lansat, discutat, localizarea era ba la Brașov, ba la Alba Iulia, poate și altundeva.
Referințele la Brasilia, capitala unei țări imense, concepută de vizionari arhitecți, are funcții administrative dar, după știința mea, este departe de a se fi integrat în țesutul economic al acelei țări. Problemele generate de astfel de decizii nu sunt puține, deși în timp, validitatea ideii poate că va fi confirmată. Istoria nu se oprește.
Informații despre orașul Brasilia, aici :
http://en.wikipedia.org/wiki/Bras%C3%ADlia
http://fr.wikipedia.org/wiki/Brasilia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Braz%C3%ADliav%C3%A1ros
Pentru fun, cum zice «românogleza», propun două nume, la alegere, DAVA sau CODAVA (Co, evident, de la COVASNA).
Voi ține la curent cititorii blogului nostru cu evoluția ideii, lansată, se pare, în 2008, și ajunsă la mine în 2011. Ritmul istoric, cum se vede, este lent.
Dan Culcer


România va renaşte prin adevăr, dreptate, muncă şi credinţă în Uniunea Europeană!
PARTIDUL  ROMÂNIEI   EUROPENE   –   PRE
Sediul legal provizoriu central:  Bucureşti, Drumul Taberei 26, Bloc T-1 apart. 119, sect. 6  (Favorit),  cod  061335,  
Tel/fax: 0214138434,  0722972522, Of. poştal 66, ghişeul nr.1, Căsuţa poştală 58-14, CIF 22085130,
Cod IBAN RO08CECEB60443RON1879199, CEC Dr.Taberei, S. M. Bucureşti, Dosar nr. 19007/3/2006,
Tribunalul Bucureşti, Secţia a III- a civilă,  Decizia civilă nr.2 din 22. 01.2007 definitivă şi irevocabilă prin anularea contestaţiei la data de 2  mai  2007, Înregistrat în Registrul partidelor politice la data de 13. 06. 2007.
www.partidulromanieieuropene.ro, www.academiadacoromana.ro, www.tempusdacoromania.ro,  HYPERLINK "mailto:geostroe@b.astral.ro" geostroe@gmail.com
______________________________________________________________________________
                               
SĂ CONSTRUIM NOUA CAPITALĂ
A ROMÂNIEI EUROPENE,
DACOROMÂNIDAVA, ÎN ȚINUTUL COVASNEI!

PARTIDUL ROMÂNIEI EUROPENE – PRE, partid național cu vocație europeană, propune  tuturor cetățenilor români, fără deosebire de naționalitate, precum și celor de pe teritoriul întregii Europe, construirea unei noi capitale pentru România Europeană în mijlocul României, în ținutul Covasnei.
     Actuala capitală, București, în plină reabilitare și reconstrucție, mai necesită câteva decenii pentru a deveni o metropolă culturală și economică, locuibilă în condiții civilizate, sănătoase pentru locuitorii ei. În marea metropolă aerul devine din ce în ce mai greu de respirat, circulația este bulversată, iar viața bucureștenilor a devenit de nesuportat. Frumoasa Țară a Bârsei, veche țară a strămoșilor nostri daci, cunoscută din documente antice ca fiind locuită de triburile dacilor secuia, se află în centrul țării și oferă locația ideală pentru noua capitală în care se va muta administrația centrală a României. De aici s-ar conduce țara mai bine, s-ar asigura legăturile mai rapide cu toate ținuturile României, cu Moldova de peste Prut și alte ținuturi locuite de românii de dincolo de granițele politice ale României.
   În felul acesta apropiem guvernarea țării de toți cetățenii României, inclusiv față de cetățenii români de naționalitate secuiască și maghiară, venim în întâmpinarea dorințelor arzătoare de dezvoltare armonioasă a tuturor locuitorilor României, conform interesele europene ale comunităților locale. Ne gândim și la interesele vitale ale cetățenilor de naționalitate secuiască și maghiară care au și ei dreptul la o dezvoltare pe deplin europeană a acestor meleaguri în care românii, urmași de două ori milenari ai vechilor daci, secuii și ungurii trăiesc de sute de ani împreună.
     Un astfel de proiect va permite administrației centrale transferate într-o zonă mai aerisită, înconjurată de păduri și izvoare de munte, să lucreze în liniște și pace pentru binele țării, pentru coeziunea națională și solidaritatea tuturor cetățenilor săi. Astfel, administrația țării va putea deveni cu adevărat europeană într-o capitală nouă, modernă pentru mileniul III, demnă de o Românie care este cea de-a șaptea putere europeană și care este, concomitent, și un important membru al N.A.T.O. Așa au procedat și alte state ale lumii care și-au construit capitale noi, precum Brazilia, fiind mai ușor de construit o capitală de la început decât de reconstruit ceva vechi și de adaptat la noile cerințe ale vieții din secolul XXI.
    Desigur, este posibil ca Guvernul să motiveze că nu are bani pentru un astfel de proiect esențial.
    De aceea, facem apel la oamenii de afaceri, la marii investitori, arhitecți, proiectanți, constructori, muncitori, pentru a achiziționa terenurile necesare începerii construirea noii capitale, respectând arhitectura europeană și tradițională dacoromânească. Vom deschidem liste de subscripție publică pentru ca toți aceia care îmbrățișează această ideie să contribuie prin donații la realizarea ei sub deviza ”Dați 100 de euro pentru noua capitală a României Europene!”
    Această capitală, pe care noi, inițiatorii, o numim DACOROMÂNIDAVA, în câteva decenii, ar putea deveni din capitala de vară a României, adevărata capitală a României Europene, un municipiu cu o populație de aproximativ 1,5 – 2 milioane de locuitori. Ea ar fi cu adevărat căminul patriei comune a tuturor naționalităților, în care să locuiască și să muncească împreună. Acest proiect ar putea atrage investiții europene considerabile și ar deschide front de lucru, inclusiv pe cei plecați în străinătate să lucreze pe șantierele Europei, contribuind din plin la dezvoltarea acestui ținut și la ridicarea nivelului de trai al tuturor locuitorilor săi la nivelul standardelor europene. Apoi vom cere prin referendum transferarea capitalei modificarea Constituția României în acest sens.
  Alte detalii, observații și sugestii, precum și relații se pot afla la adresele, telefoanele și site-ul PRE.

Dr. Geo STROE,                                                   București, 13 martie 2008

Președinte fondator al
Partidului României Europene- PRE

Un comentariu:

fotós spunea...

Nu stiu, cat de viabil este partidul care a lansat aceasta idee de "100 de euro", cert este, ca nici-o adresa de site nu raspunde la apel, drept pentru care postarea noastra ramane fara suport concret.