Apoi să ne ocupăm, cu prioritate, de chestiunile prezentului, cu o mentalitate prezentesită, adică nu trans-națională și globalizantă, ci națională de bună vecinătate. Recomand lectura cărții lui Iftenie Pop pe această temă.
Cunoscătorii limbii maghiare pot consulta titlurile. Editorul reia cărți din bibliografia clasică sau nouă anti-Trianon. Ofer linkul pentru a putea măsura proporția fenomenului, azi. Desigur, în termeni istorici, reeditarea sau editarea acestor titluri este absolut liberă și legală, probabil, în Ungaria. Și în România au apărut destule cărți critice la adresa politicii UDMR sau a relațiilor româno-maghaire, unele direct antimaghiare, anti-iredentiste sau de istorie recentă privitoare la masacre, abuzuri în timpul ocupației Ardealului între 1940 și 1944.
Pentru un cercetător al cenzurii cum sunt, interdicția cărții este de neconceput, indiferent care este mesajul ideologic purtat.
Deci, nu publicarea cărților respective este contestabilă ci lipsa de reacție a așa-zișilor oameni politici democrați sau ong-uri europeniste, față de densitatea discursului ideologic și violența propagandei pe aceste teme. Atât în România cât și în Ungaria. Aștept reacțiile UDMR.
Dan Culcer
Magyar Menedék Könyvesház
1126 Budapest, Márvány utca 25. | ☎: 213-7057 | Nyitva tartás: Hé-Pé: 10:00-18:00 ; Szo: 10:00-13:30
http://www.magyarmenedek.com/category/6/1/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu