joi, 6 mai 2010

Imnul unguresc în românește și alte subiecte delicate

 Cineva, român probabil, cunoscător probabil al limbii maghiare, care semnează Târgovișteanul, a avut buna idee de a traduce cuvintele imnului național al ungurilor.
Aceeași persoană adresează o urare pe care nu am auzit-o niciodată, ca să nu mai vorbesc că nu am vazut-o scrisă decât în formulele stereotipe ale telegramelor diplomatice socialiste. Aici, neașteptat, ea sună autentic și sincer.
«La multi ani tuturor maghiarilor pentru data de 15 martie 2010! Să vă dea Dumnezeu multă sănatate şi prieteni buni!  »

Deodată, simt că între aceste națiuni o înțelegere îndelung negociată este cu putință, pe baza principiului la care am făcut deja de mai multe ori referință, al controverselor legitime. Imnul nu este al Ungariei ci al ungurilor, iar unguri există și dincolor de granițele Ungariei. Tocmai asta este problema. Mai evoc aici necesitatea de a diferenția vecinătătțile exterioare de cele interioare. Un fel de discuta despre granițele etnice, fără a le confunda cu cele economice și sociale.
Fără a uita ce a însemnat la vremea respectivă revoluția burgheziei maghiare la 1848, pentru intelectualii români care îi reprezentau pe aceștia, am putea discuta, după descărcarea desagilor, și despre altceva decît despre morți, victime, masacre și nedreptăți, superiorități sau inferiorități istorice: am putea discuta despre un viitor comun. Care viitor? Ei bine, să vedem dacă avem un viitor, acesta poate fi definit. Cine se încumetă să reînceapă dialogul.
Dan Culcer

Imnul Ungariei (versiunea în limba română)
targovishteanul

targovishteanul — September 14, 2008 —
"Himnusz" — cântecul care începe cu cuvintele Isten, áldd meg a magyart (Doamne, binecuvântează-i pe maghiari) — ...
targovishteanul — September 14, 2008 —
"Himnusz" — cântecul care începe cu cuvintele Isten, áldd meg a magyart(Doamne, binecuvântează-i pe maghiari) — este imnul naţional oficial al Ungariei. A fost adoptat în 1844 şi prima strofă este cântată la ceremoniile oficiale. Textul a fost scris de Ferenc Kölcsey şi muzica a fost compusă de Ferenc Erkel.


«Doamne, binecuvântează naţiunea maghiară
cu îndurarea şi mărinimia Ta,
întinde asupră-i braţul tău păzitor
în timpul disputelor cu inamicii săi;
Smulge-o din soarta rea,
adu asupra ei un timp de alinare.
Această naţiune a suferit pentru păcatele ei
din trecut şi din viitor!»

Tags:
Ungaria Romania Hungary imn vecin steag anthem flag romaneste

targovishteanul (uploader)
La multi ani tuturor maghiarilor pentru data de 15 martie 2010! Să vă dea Dumnezeu multă sănatate şi prieteni buni!

Niciun comentariu: