Acest blog este o revista literară, în care vor fi publicați scriitori ardeleni, în sensul cel mai larg al termenului de scriitor. Nu doar literații, ci istoricii, filosofii, sociologii, adică cei ce știu ține un condei în mînă, nu doar în joacă ci cu sentimentul responsabilității scrisului într-o limbă frumoasă, în limba lor română, sau germană sau maghiară.
Intelectuali de orice etnie născuți în Ardeal. Propunem o discriminare pozitivă. Fiindcă, fără a fi lipsiți de reviste, scriitorii, intelectualii ardelenii nu au o publicație care să-i unească pe toți, vechi sau noi, tradiționaliști sau moderniști, naționaliști și univeresaliști, indiferent de limba lor maternă sau de limba în care se exprimă cu mai multă ușurință. O astfel de declarație-program implică nu doar o definiție a Ardealului, o delimitare geografică a acestuia, dar, mai ales, o punere împreună a unor scriitori care nu se cunosc și care uneori lucrează real sau aparent în contexte culturale reciproc impermeabile.
A existat o revistă, Cultura, la Cluj, din care s-au imprimat trei sau patru numere. Experiența noastră va fi rodnică dacă vom putea rezista mai mult și mai ales, dacă vom reuși să convingem că nu e vorba de regionalism militant ci de o propunere de existență culturală interactivă, în cadrul a ceea ce numisem, poate inspirat, vecinătăți interioare. De aceea nu voi propune nici o definiție a Ardealului, nici o delimitare geografică precisă.
Lucian Blaga scria că a fi ardelean înseamnă a duce un gând până la capăt. Alt scriitor ardelean crezuse necesar să facă, într-un context similar, elogiul radicalității, sinonim pentru transilvanism. Pentru anumite epoci postagonale, transilvanismul era sinonim cu tensiunea de supraviețuire comunitară. Ne rămâne nouă, celor care ne vom aventura în acest spațiu aparent locuit de lei, adică de pericole imprevizibile -hic sunt leones se scria pe hărțile teritoriilor albe, neexplorate încă, să propunem un conținut contemporan acestor noțiuni istorice și istoricizate. Și mai ales să încercăm depășirea convenționalei orbiri universaliste a evitării, ascunderii contradicțiilor, adică căderea în unanimismul oribil al acordului sub pretextul evitării conflictului, în loc să ne asumăm divergența de opinii și interese, pentru a vedea care sunt zonele unde, fără pierderi identitare majore, putem negocia un modus vivendi stabil, acela neviciat de gânduri ascunse și de superiorități istorice sau culturale neîntemeiate. Invitația a fost lansată în octombrie 2008. D.C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu