duminică, 8 august 2010

Autonomia regională. Soluții reale sau iluzorii

Adaug un comentariu în relație cu textul anterior, cel despre definiția dată de PCM autonomiei macroregionale.  Știrea de mai jos, din 2007, dar actuală prin contextul în care se poate analiza, generează următoarele întrebări : Cei 80 de pădurari disponibilizați atunci erau pădurari unguri, secui, români sau pur și simplu pădurari? Ar suferi mai mult decît în alte situații directorul Romsilva atunci cînd ar decide disponibilizările pe etnii afine sau adeverse? Dacă idealul autonomiei invocate de Partidul Civic Maghiar ar fi atins, cum ar rezolva atunci Kelemen Tibor reintegrarea în producție a pădurarilor, ce reciclare le va propune și unde vor lucra aceștia cînd vor avea o altă meserie, dacă crearea de noi posturi în orice domeniu este periculoasă pentru demografia și puritatea etnică a regiunii autonome ??
Dan Culcer
Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de muncă a judeţului Covasna, Kelemen Tibor, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că filiala covăsneană a Romsilva va disponibiliza în primele luni a anului 2008 peste 80 de pădurari, transmite AMOS News.


După ce în urmă cu o lună au fost disponibilizaţi 18 angajaţi ai Romsilva Covasna, urmează un nou val de disponibilizări ce va afecta pădurarii; potrivit lui Kelemen, 86 de angajaţi Romsilva vor fi disponibilizaţi la începutul lui 2008, ca urmare a restrângerii activităţii Romsilva, în urma retrocedărilor de păduri.

Din cauză că Ministerul Agriculturii a uitat că Legea 174 privind disponibilizările şi plăţile compensatorii a expirat în luna martie a acestui an, cei 18 disponibilizaţi de la Romsilva Covasna din 14 noiembrie nu pot primi plăţi compensatorii; se pare că legea a fost totuşi extinsă până la sfârşitul lui 2008, însă la o distanţă de câteva zile de data disponibilizărilor, cei 18 rămânând descoperiţi de aceste drepturi compensatorii. Potrivit lui Kelemen, legea nu poate funcţiona retroactiv, chiar dacă oamenii au dreptul, din punct de vedere moral, la respectivele plăţi compensatorii. Suma totală pe care ar trebui să o primească cei 18 disponibilizaţi este de aproximativ 140 de milioane de lei vechi, însă Kelemen Tibor a declarat că nu va semna aprobarea în acest sens, deoarece nu are acoperire legală pentru o asemenea plată.

Directorul AJOFM Covasna a mai precizat că singura modalitate prin care oamenii şi-ar putea intra în drepturi o constituie calea instanţei, Sindicatul Silvic acţionând deja în instanţă Romsilva şi urmând, probabil, să dea în judecată şi AJOFM Covasna. Potrivit lui Kelemen, nu doar angajaţii Romsilva sunt în această situaţie, alte 30 de filiale ale regiei disponibilizând oameni în aceeaşi perioadă a lunii noiembrie.

În ceea ce-i priveşte pe viitorii disponibilizaţi din 2008, cei 86 de pădurari, se pare că aceştia nu vor avea probleme în privinţa primirii plăţilor compensatorii.
Publicat de: Monica RIZEA
Marţi, 18 Decembrie 2007 - 07:46 AM

Niciun comentariu: