In apărarea castelor
«"Impozitarea unitară" este opusă principiului impozitării progresive. Prin "impozitarea unitară" se amplifică artificial diviziunea socială între săraci şi bogaţi, în fapt se creează un nou sistem de caste. » Titus Filipaș
Kelemen Hunor vrea impozitarea unitară a tuturor veniturilor
28 August 2010
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Festivalul "Peninsula" de la Târgu Mureş, că nu este de acord cu ideea grevei fiscale a artiştilor, precizând că ar trebui să se impoziteze unitar toate veniturile şi să se achite contribuţiile aferente, potrivit Mediafax.
Ministrul a spus că mecanismele legate de aceste venituri trebuie simplificate şi aici Ministerul Muncii, Casa de Asigurări de Sănătate au competenţă, dar personal nu crede că greva fiscală a artiştilor ar fi ceva "bine gândit".
El a pledat pentru a se impozita unitar toate veniturile şi să se achite contribuţiile aferente. "Această intenţie, de a intra în grevă fiscală, nu cred că este ceva foarte bine gândit, ca şi intenţie şi ca şi formă de protest, dar sigur, orice om, orice cetăţean poate să-şi aleagă forma de protest, indiferent că e vorba de drepturile de autor sau de alte plăţi, alte taxe şi impozite. Dar cel mai sănătos principiu ar fi fost - şi poate ar trebui să ne gândim, nu anul acesta, ci mai târziu - la o altă formă de impozitare. Fiecare venit, indiferent de unde provine - din salariu, din contract civil, din prestări de servicii, din drepturi de autor, din PFA sau din alte venituri - trebuie impozitat unitar, cu 16 la sută, şi atunci nu există nicio discuţie. Şi trebuie plătite, după fiecare venit, asigurările de sănătate şi alte dări către stat", a spus ministrul. Ela apreciat că astfel n-ar mai fi avut loc de discuţii, "de foarte multe ori inutile".
"Dar, dincolo de aceste aspecte, mecanismul trebuie simplificat, aşa cum ne-am asumat şi în Guvern, până în 25 septembrie vom avea pregătit, va fi gata site-ul eRomânia, ca să aibă fiecare cetăţean posibilitatea de a plăti de acasă - sau, dacă nu are posibilitatea, că nu are Internet sau nu se pricepe - atunci să meargă la un singur ghişeu şi să plătească la un singur ghişeu toate dările către stat", a mai spus Kelemen Hunor.
Câteva zeci de persoane s-au adunat, vineri, în jurul orei 11.00, la sediul Ministerului de Finanţe, şi au depus în mod simbolic borcane cu monede pe treptele ministerului, dar şi o petiţie, pentru a protesta faţă de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.
Printre cei prezenţi la "flashmob" s-au aflat jurnalişti, scriitori, dar şi persoane din alte domenii de creaţie, afectate de noilor reglementări privind impozitarea drepturilor de autor.
Aceştia au adus foi pe care era scris textul "Grevă fiscală" sau "D-le Vlădescu, dumneata ai sta la trei cozi pe lună?" şi borcane plin cu monede, care simobilizau taxele pe care cei care au contracte de drepturi de autor, convenţii civile şi PFA (persoane fizice autorizate) trebuie să le plătească la stat. Ei au agitat borcanele cu monede şi le-au depus "jertfă" pe treptele Ministerului de Finanţe, strigând "Luaţi-ne banii!".
Totodată, cei care au protestat faţă de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor au depus pe treptele Ministerului Finanţelor Publice şi o petiţie, intitulată "Nu plătim taxele până nu avem o declaraţie unică, anuală şi online", adresată premierului Emil Boc.
"Noi, subsemnaţii, ne declarăm dezaprobarea faţă de modul umilitor în care administraţia pe care o conduceţi înţelege să aplice noile prevederi privind veniturile de natură profesională. Ni se pare ilogic, absurd şi jignitor să fim purtaţi pe drumuri, lunar, de la o instituţie la alta, să completăm nişte declaraţii la fel de absurde. Cei mai mulţi dintre noi nici nu suntem capabili să înţelegem ce ar trebui să completăm", se arată în textul petiţiei, care a fost postată iniţial pe internet şi a fost semnată, până vineri la ora 12.00, de peste 3.930 de persoane
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu