Cred că va trebui să ieșim din spațiul etnic pentru a discuta problemele noastre din unghi economic, mai apoi moral și doar în final etnic, comunitar. Asta nu înseamnă că vom ocoli chestiunea relațiilor intertnice. Dar asta se poate face aprofundînd cronologia, demografia și mai ales punînd în paranteză istoria ca modalitate de confruntare a priorității, a dreptului primului ocupant, a dreptului istoric ca o formă a inamovibilității și conservatismului, etc. Un exemplu, printre altele este chestiunea prezenței unei populații românofone și a densității acesteia, adică a ponderei sale demografice în Ardeal. Demografii unguri consideră munții ca o zonă de slabă densitate demografică, cînd e vorba de români, și de mare densitate demograficî când e vorba de unguri, respectiv de secui. Asta permite modificări importante în hărțile etnografice, bază pentru cele poltice, în situații de dispută.
Există oare un demograf printre cei care ne citesc, care ne poate explica situația, luînd alte exmeple decât cele din Ardeal, până ne vom dumiri, pentru a evita disputa pentru moment??
Dan Culcer
In apărarea castelor
Senatorul Verestoy are de patru ori mai putini bani pe Bursa decat acum un an
5 ian 2009 Ziarul Financiar
Senatorul UDMR Attila Verestoy si-a vandut anul trecut toate actiunile detinute la SIF-uri
Senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogati parlamentari romani, si-a redus anul trecut de peste patru ori portofoliul de actiuni detinute pe Bursa, de la 84 mil. lei (22,7 mil. euro) la 18,7 mil. lei (4,75 mil. euro), potrivit ultimei declaratii de avere publicate pe site-ul Senatului la data de 15 decembrie 2008.
Scaderea valorii portofoliului a fost determinata, pe de o parte, de vanzarea actiunilor detinute la SIF-uri si la Rompetrol SA (VEGA), cele mai importante detineri ale lui Verestoy la inceputul anului trecut, dar si de scaderile puternice suferite de celelalte actiuni din portofoliu, o parte dintre ele cumparata chiar pe parcursul lui 2008.
Costul total de achizitie al actiunilor pe care senatorul le are in portofoliu se ridica la 40,93 mil. lei, astfel ca pierderea pe care acesta ar inregistra-o in prezent din vanzarea participatiilor ar fi de 22,17 mil. lei, potrivit datelor publicate.
Participatiile detinute de Verestoy la cele cinci SIF-uri valorau la sfarsitul lui 2007 38 mil. lei, reprezentand 45% din portofoliu, in timp ce titlurile VEGA erau evaluate la 14,6 mil. lei. Daca in cazul VEGA omul de afaceri a incasat de la grupul Rompetrol 18,3 mil. lei (aproape 5 mil. euro) pentru participatia de 5% detinuta, inregistrand astfel un castig de aproape 100% fata de pretul de achizitie, la SIF-uri nu se stie exact momentul vanzarii si nici daca tranzactiile s-au realizat in castig sau in pierdere.
Contactat de ZF, Attila Verestoy a declarat ca a realizat tranzactiile "in timp" fara a preciza rezultatul obtinut in urma acestora. El a inceput sa-si vanda din detinerile la SIF-uri si banci inca din 2007, cand titlurile se tranzactionau aproape de maximele istorice. SIF-urile au pierdut anul trecut 84% din valoarea de piata, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in a doua parte a anului, in lunile septembrie si octombrie. Senatorul UDMR a mai vandut anul trecut actiunile pe care le mai detinea la BRD, Petrom si Oltchim.
Chiar daca si-a redus din timp expunerea pe actiunile din sectorul financiar, Verestoy nu a scapat de scaderile de pe Bursa. El a investit sume importante in actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN), insa aceste detineri i-au adus pierderi de circa 19 mil. lei, adica de aproape 60% din sumele investite. Alte investitii realizate in cursul anului trecut au vizat actiunile Rompetrol Well Services (PTR), Transelectrica Bucuresti (TEL) si ale producatorilor de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm Bucuresti (BIO).
"Am investit in aceste companii deoarece am incredere in potentialul acestor sectoare de a-si reveni mai repede", a declarat Verestoy. El a mai spus ca o parte din banii de pe Bursa i-a plasat in alte investitii, inclusiv in depozite bancare.
Omul de afaceri mai avea, la 15 decembrie, circa 3,47 mil. lei cash in contul deschis la societatea de brokeraj Eastern Securities pe care o controleaza in proportie de 89%, dar si un portofoliu de instrumente derivate pe Bursa de la Sibiu in valoare de 4,22 mil. lei.
El detine participatii la o serie de firme locale si straine nelistate in valoare de circa 4,3 mil. euro si imprumuturi acordate companiilor pe care le controleaza de aproape 1,2 mil. euro. Depozitele bancare, constituite in cea mai mare parte la banci din Elvetia, Austria si Cipru, depasesc 11 mil. euro.
Conform declaratiei de avere, Verestoy a obtinut in 2007 venituri de peste 20 de milioane de lei (circa 6 milioane de euro) din dividende si vanzarea de actiuni listate, la care se adauga un castig de 5,6 mil. lei (1,67 milioane de euro) din speculatii pe Bursa din Sibiu (Sibex) si 3,84 milioane de euro din vanzarea participatiei la compania de tichete de masa Hungastro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu