luni, 20 decembrie 2010

Bibliografia istorică a oraşelor din România

Bibliografia istorică a oraşelor din România, coord. Vasile Ciobanu, Pál Judit, Anda Maria Spânu, Bucureşti, Edit. Academiei Române, 2007, 456 p.

Anuarul Institutului de Istorie «G. Bariţiu» din Cluj-Napoca”, tom. XLVI, 2009, p. 385–415. www.history-cluj.ro/Istorie/anuare/AnuarBaritHistorica
Corpusul bibliografic realizat de un harnic colectiv de specialişti (5 autori şi 9 colaboratori) care a prelucrat, minuţios şi pertinent, baza de date acumulată, în spaţiu şi timp, la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, reprezintă un benefic instrument de lucru ştiinţific, emanat din dorinţa de a comensura, eficient şi prompt, în consonanţă cu evoluţia pragmatică actuală, producţia istoriografică autohtonă despre un circumscris subiect de cercetare. Intenţia de a oferi o închegată perspectivă sintetică, competitivă şi utilă informativ, în peisajul scrisului istoric românesc, şi nu numai, se materializează, astfel, prin însăşi arhitectura internă a lucrării, vizibilă prin succesiunea legico/logică de subdiviziuni, meditate şi finalizate în funcţie de interacţiunea unor criterii existente funcţional în palier tematic/cronologic/alfabetic/cantitativ/calitativ.
Autorii au izbutit să reflecte problematica într-un spirit interdisciplinar şi într-un context informaţional stringent pe seama interconexiunii bibliografice. Beneficiind de recente modele în areal ştiinţific internaţional, exerciţiul bibliografic restitutiv (6720 de titluri investigate până în 2004 pentru un total de 384 aşezări urbane) este structurat în funcţie de materialul depistat şi înseriat în 5 categorii, conform importanţei deţinute şi istoriografiei aferente. Un excelent indice tematic şi necesara listă de abrevieri sunt binevenite în a releva menirea tomului de faţă în strădania de a creiona stadiul actual hermeneutic şi de a sugera alte/noi piste de stratigrafiere în abordarea trecutului oraşelor autohtone. O sugestie vizează acum tocmai dezideratul trecerii gradate la elaborarea şi prelucrarea fişelor în/pe PC-ROM, în încercarea de a impune şi varianta editării computerizate (CD-Internet), adiacentă celei uzuale sub formă de carte.
Sperăm ca astfel efortul colectivului de specialişti de la Sibiu şi din alte centre de studiu academic, desfăşurat sub auspiciile Comisiei de Istorie a Oraşelor din România a Academiei Române, să fie pe deplin justificat şi încurajat, în a oferi circuitului de profil din ţară şi străinătate atari elaborate de incontestabilă necesitate bibliografică.
Stelian Mândruţ

Niciun comentariu: