La implinirea a 20 de ani de la
tragicele evenimente de la Tirgu Mures, soldate cu
confruntari intre romani si maghiari si moartea mai multor persoane, inca nu se stie cine sunt vinovatii. Mai multe voci, ale societatii civile sau politicieni, au cerut
aflarea adevarului despre cele intamplate atunci. Intre timp, la Tirgu Mures au avut loc mai multe actiuni comemorative.
Cu ocazia implinirii a 20 de ani de la tragicele evenimente de la Tirgu Mures, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Liga Pro Europa (LPE) au organizat o serie de manifestari comemorative intitulate “
Martie al iubirii”.
Vineri, 19 martie, circa 1500 de persoane au participat la un mars cu faclii in fruntea caruia s-a aflat fostul episcop Tokes Laszlo, presedintele CNMT. In apelul formulat in numele participantilor la mars si adresat presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc si Procurorului General Laura Codruta Kovesi se cere
identificarea si reluarea cercetarii penale a organizatorilor si vinovatilor pentru conflictul de la Tirgu Mures din zilele de 19-20 martie 1990.
“In absenta clarificarii faptelor si a
identificarii vinovatilor,chiar si dupa scurgerea a 20 de ani, asupra comunitatilor noastre planeaza inca stigmatul nedrept si dureros al vinovatiei colective, inacceptabila in orice societate democratica. Aceasta situatie contravine flagrant atat angajamentelor asumate de tara noastra cu prilejul aderarii la Uniunea Europeana cat si spiritului raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, a pozitiei exprimate cu prilejul prezentarii raportului de catre presedintele si Parlamentului Romaniei” se arata in apel.
Seria manifestarilor a continuat sambata cu conferinta internationala “
Trecut comun, viitor comun – Acasa in Europa”. In declaratia finala a conferintei se arata ca, evenimentele de la Tirgu Mures n-au rezultat datorita confruntarii dintre romani si maghiari ci au fost rezultatul ci a fost incercarea de restaurare a puterilor postcomuniste, mascata de tentative declansarii unui conflict interetnic.
A fost exprimat dezacordul fata de intentia de amplasare in municiu a bustului generalului Stefan Gusa si se reitereaza cererea formulate si in Apel, si anume identificarea si reluarea cercetatii penale a organizatorilor si vinovatilor evenimentelor regretabile din martie 90.
In finalul manifestarii comemorative “Martie al iubirii” la biserica din Cetatea Medievala a avut loc
Sarbatoarea Comemorativa Ecumenica din Bazinul Carpatic.
Film documentar despre Martie Negru
La implinirea a 20 de ani de la evenimentele din martie 90 de la Tirgu Mures, vineri 19 si sambata 20 martie, la Sala Studio a Universitatii de Arta Teatrala a fost prezentat un
film documentar despre desfasurarea evenimentelor.
Filmul cu durata de circa 11 ore, realizat la solicitarea Fundatiei Berrnady din Tirgu Mures de regizorul
Miholcsa Gyula, are la baza circa 1200-1500 de pagini de documente scrise si audio-vizuale adunate de Fundatie. Adunarea documentelor, realizarea si subtitrarea filmului a durat circa trei ani.
Ministrul mediului, Borbely Laszlo, presedintele
Fundatiei Bernady a declarat ca au realizat documentarul pentru ca asemenea evenimente sa nu se mai repete si pentru ca tinerii si toti cei care doresc, sa cunoasca cele intamplate in martie 90. Filmul poate fi achizitionat de la sediul Fundatiei Bernady. (DIVERS -
www.divers.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu