Știri și opinii contradictorii, dacă ne luăm după astfel de titluri : «Dubla cetăţenie, dezaprobată de români», «Românii îşi caută strămoşi unguri».
Ziarista ar face bine să se limiteze la procentele indicate de sondajele la care se referă, încă din titlu. Adică să intituleze articolul Treizeci și trei la sută dintre românii interogați cred că dubla cetățenie a ungurilor din Transilvania este un lucru rău. Desigur, dacă ar fi vorba de dubla cetățenie a românilor din Moldova, s-ar putea ca sondajul să dea altceva, sau dacă ar fi vorba de propria lor cetățenie dublă, de pildă română și americană. Să nu tragem concluzii pripite. Mai încet cu pianul pe scări.
Dan Culcer
Dubla cetăţenie, dezaprobată de români
de Eva Galambos in data de 2 Aprilie, 2011 - 08:52 Jumătate dintre români nu acceptă acordarea dublei cetăţenii pentru maghiarii din România, se arată într-un sondaj de opinie, realizat de institutul clujean IRES în luna martie şi ale cărui rezultate au fost publicate de cotidianul transilvănean „Kronika“.Astfel, 33% din români consideră drept un lucru rău, iar 17% - foarte rău posibilitatea ca maghiarii din România să poată dobândi şi cetăţenia ungară. 72% din cei chestionaţi au avut o atitudine critică faţă de acordarea cetăţeniei ungare preşedinţilor maghiari ai unor consilii judeţene.
Peste 50% din români şi-au manifestat certitudinea că raporturile dintre maghiari şi români se vor modifica după dobândirea dublei cetăţenii. În acelaşi timp, 55% din cei chestionaţi apreciază că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, 26% - că sunt proaste şi 9% - că ar fi foarte proaste. 73% au o opinie bună sau foarte bună despre maghiari, în general. Circa 60% acceptă ca maghiarii din România să marcheze ziua de 15 martie.Sondajul se ocupă şi de activitatea politică a maghiarilor din România. În acest context, 51% din români consideră că UDMR joacă un rol nociv în viaţa politică, 38% apreciază drept pozitiv acest rol iar 5% - neutru.
Românii îşi caută strămoşi unguri
de Eva Galambos in data de 8 Ianuarie, 2011 - 12:24 Cele mai multe cereri s-au înregistrat la Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca şi Subotica (Serbia). În primele două zile de lucru din ianuarie, autorităţile ungare care se ocupă de formalităţile privind acordarea dublei cetăţenii au primit 1.665 de cereri.Cele mai multe solicitări au fost depuse la Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca şi Subotica (Serbia), dar interesul este mare şi în Europa Occidentală, Statele Unite, Canada, Israel, chiar şi în Panama şi Abu Dhabi, informează agenţia ungară de ştiri MTI. S-a constatat că în primele două zile au fost depuse mai multe cereri decât în primele şase luni din 2010. Comisarul ministerial Tamas Wentzel a declarat că în primul an autorităţile ungare se aşteaptă la 250.000-400.000 de cereri şi a subliniat că, spre deosebire de trecut, cei care doresc cetăţenia nu trebuie să locuiască în Ungaria.
Citiţi şi:
Într-o convorbire la postul InfoRadio, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a subliniat că prin acest procedeu nimeni nu are în vedere schimbarea graniţelor de stat sau a teritoriilor, nu este vorba de nici un fel de iredentism maghiar ci de a oferi posibilitatea unor persoane cu identitate maghiară să dobândească cetăţenia ungară fără să locuiască în Ungaria. În mod concret, dubla cetăţenie are importanţă practică în Serbia şi Ucraina (state nemembre ale UE), iar simbolică, pentru maghiarii din Ardeal, a afirmat Martonyi. Ministrul a constatat că, cel puţin deocamdată, nu există probleme în ţările vecine unde trăieşte o minoritate maghiară. Pe de-altă parte, Zsolt Nemeth, secretar de stat la Ministerul ungar de Externe, citat de „Magyar Nemzet", a sugerat că prin dobândirea dublei cetăţenii se creează condiţii pentru facilitarea obţinerii autonomiei teritoriilor cu populaţie majoritat maghiară.Şeful UDMR nu vrea dublă cetăţenie
La Bucureşti, maghiarii nu s-au înghesuit să depună cererile pentru dubla cetăţenie, se arată într-un reportaj publicat în cotidianul „Nepszabadsag" care menţionează că numărul doritorilor a fost până acum de 400. Cotidianul citează şi o serie de păreri nefavorabile ale unor oameni politici români. Resentimentele au ieşit la iveală, scrie ziarul, după ce s-a aflat că preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş au fost primii care au cerut dubla cetăţenie. „Nu este ilegal, dar este imoral", a declarat Mircea Duşa, preşedintele organizaţiei PSD din judeţul Harghita. Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Partidului Conservator, a susţinut că scopul „trădării" celor trei oameni politici maghiari este „mutarea în Ungaria a judeţelor conduse de ei". Întrebat de ziarişti, actualul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat că nu a cerut până acum dubla cetăţenie.
Critici
Ideea acordării dublei cetăţenii nu este agreată de întreaga populaţie din Ungaria. Numeroase texte apărute pe bloguri atrag atenţia asupra posibilităţii pierderii locurilor de muncă sau a năvălirii mongolilor, kirghizilor şi ţiganilor în ţară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu