Surpriza din Tinutul Secuiesc from Laurentiu Diaconu-Colintineanu on Vimeo.
«De mult extremiștii n-au mai avut o primavara atat de buna. Cei romani pentru ca ungurul Csibi le-a dat apa la moara, cei maghiari pentru ca romanul Vadim ii transforma in victime. Doar ca de-atata harmalaie, vocile maghiarilor din Harghita si Covasna nu se aud pe niciunde, desi ei sunt personajele principale al povestirii numita "autonomia tinutului secuiesc". Ce gândesc ei? Stiu ceva despre autonomie? Ce-și doresc? Cum vor sa traiasca si ce cred despre vacarmul care se aude dinspre Bucuresti si Budapesta? »
(extras din prezentarea făcută de autor)
«Acasă este unde găsim carne de porc și un pahar de vin.» «Ar fi mai bine pentru cei mai mari ca noi.» «Cine trăiește sărac, tot sărac o să fie. Cu autonomie sau fără.» Mai apare și Csibi Barna care zice: «Eu militez pentru statul independent al Secuilor».
«Nimeni nu poate pune în buzunar Ardealul.»
«Mie ora exactă mi-e anunțată de la București, nu de la Budapesta.»
Tipuri de autonomie
- Autonomia locala administrativa – asigura locuitorilor posibilitatea de a se autoadministra urmarindu-si propriile interese financiare, prioritati sociale si de infrastructura specifice regiunii; aduce reducerea guvernarii centralizate fiind modelul prezent spre care se tinde in Romania.
- Autonomia culturala – nu este acordata unei regiuni administrative sau teritoriale ci unui grup etnic sau lingvistic. Se practica atunci cand minoritatea este raspandita intr-un teritoriu fara sa reprezinte majoritatea sau atunci cand grupul etnic nu doreste autonomie teritoriala. Legea privitoare la statutul minoritatilor nationale in Romania, care va fi probabil aprobata pana in toamna lui 2011, ofera atat de jure cat si de facto acest tip de autonomie minoritatilor din Romania. Se garanteaza educatia in limba minoritatilor in scoli si universitati ca si administrarea institutiilor culturale specifice.
- Autonomia teritoriala – acorda un statut special unei regiuni teritoriale careia i se transfera importante puteri exercitate de reprezentanti alesi local. Administratia, justitia si legislatia este autonoma. In functie de specificul local, regiunile autonome teritoriale beneficiaza si de un sistem de educatie si un sistem medical propriu, de politie locala, de taxare proprie si isi autoadministreaza sistemul de transport. Acest model de autonomie este raspandit in Europa, fiind specific regiunilor mai prospere economic decat restul statului. Politica externa si apararea raman in responsabilitatea autoritatilor centrale, autonomia teritoriala neimplicand trasarea unei granite sau renuntarea la integritatea statala. Exemple de astfel de autonomii teritoriale sunt Catalunia in Spania, Scotia in Marea Britanie, Muntele Athos in Grecia sau Valle d’Aosta in Italia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu