sâmbătă, 21 mai 2011

Planuri pentru castelele Transilvaniei

14
imagini


Situatia castelelor transilvanene nu este insa cunoscuta in totalitate. “Nu se stie exact, pentru ca nu s-au facut analize complete. Stim situatia unor castele, insa in cazul a foarte multe castele nu se stie exact starea in care se afla. Nu se stie de cate fonduri ar avea nevoie ca sa fie pus in functiune intr-un mod sustenabil. Primul pas ar fi sa se faca o analiza cuprinzatoare pentru fiecare castel”, explica Farkas Andras, presedintele grupului Pont, organizator al evenimentului.

Castelul Banffy din Bontida mai are nevoie de 5 milioane de euro si 10 ani de munca. Restaurarea castelului a inceput in 1996 si pana acum s-au cheltuit 2 milioane de euro.

“Din 2001, cand familia Banffy a cerut retrocedarea castelului, nu se mai pot aloca fonduri publice restaurarii acestui castel. Inca mai avem nevoie de 5 milioane de euro si ritmul depinde de sumele pe care le putem obtine. Daca am avea toti banii deodata am termina in 4 ani, dar noi anticipam o perioada de aproximativ 10 ani”, explica Csilla Hegedus, directorul executiv al Transylvania Trust, concesionar al castelului Banffy.

Thomas Barcsay a venit din Canada pentru revendicarea castelului din Gilau. El isi aminteste de perioada cand era copil si isi petrecea verile in castelul de langa Cluj. In acest moment procesul pentru revendicarea castelului este in desfasurare, iar restaurarea acestuia il va costa cateva milioane de euro.

“Suntem in proces si sper sa devin proprietarul castelului. Nu e intr-o stare proasta, dar e foarte diferit de acesta. Este un castel medieval, zidurile sunt foarte groase, deci normal ca nu il poti distruge, dar nu este nici intr-o stare foarte buna. In ultimii zece ani s-a deteriorat destul de rau. Va costa cu siguranta cateva milioane de euro pentru a-l restaura, eu sper sa fie sub zece”, a declarat acesta pentru citynews.ro.

Initiativa “Castel in Transilvania” a fost lansata in vara anului 2010. Obiectivul principal al proiectului il reprezinta utilizarea durabila a castelelor din Transilvania, respectiv valorificarea potentialului si dezvoltarea economica si sociala a localitatilor din Transilvania.

Marian Chinciusan
Foto: citynews.ro

Niciun comentariu: