duminică, 23 iunie 2019

A románok többsége szerint Magyarország vissza akarja venni Erdélyt Comentariu de Dan Culcer


Képtalálat a következőre: „trianon”


 Textul este interesant pentru mai mult motive. Primul - testarea opiniei publice din România pe această temă mi se pare o noutate. Tema era ocolită de institutele de sondaj. Al doilea motiv, prezentarea pe un ton ironic a grupului de anchetați (opinie publică majoritară) pe această temă, care ar tremură de spaimă, ar fi înfricoșați, terorizați, îngroziți (verbul rettegni are toate aceste sensuri). Implicit, românii, în general, tremură de spaimă de ceea presupun că ar vrea să obțină maghiarii. Lipsesc nuanțele. Care români, din ce zonă, dispersare teritorială și nediferențierea regională a eșantionului este o greșeală profesională a organizatorilor și interpreților rezultatelro sondajului. Se știe că animite stări de neliniște sunt mai puternice tocmai acolo unde fenomenul nu se manifestă prioritar. Presupun că în Ardeal așa zisa spaimă e ceva mai redusă față de zonele unde nu există pucior de maghiar. Deși, inversul e posibil.
Nu se neagă nicăieri, nici măcar de formă, că ar exista o amenințare din partea maghiară care ar perclitata statalitatea actuală a României, în schimb se ilustrează știrea cu o imagine tipă pentru toate campaniile iredentiste de după 1919 inițiate fie de asociațiile care contestau Pacea de la Trionon, fie de statul maghiar. (Dan Culcer)

Keresés
2019. május 23., csütörtök: Dezső napja

A románok többsége szerint Magyarország vissza akarja venni Erdélyt

Egy meglehetősen érdekes felmérés szerint a románok többsége fél Magyarországtól, a „nyugati Oroszországnak” tartja – derül ki az uszításban élenjáró Adevărul román liberális bulvárlap cikkéből.

Egy, a meglehetősen ködös hátterű és megkérdőjelezhető módszerekkel operáló LARICS-nak dolgozó szakember, Dan Dungaciu felméréséből az derül ki, hogy a románok többsége valósággal retteg Magyarországtól, és ha lenne egy kis igazság a Földön, akkor Románia vezetőinek magukévá kellene tenniük ezeket a megalapozott lakossági félelmeket.
Az eredmények alapján levontak pár következtetést, kiderült, hogy (ki tudja, milyen alákérdezés mellett) a lakosság 62 százaléka szerint Budapest irányítása alá akarja vonni Erdélyt, és abban érdekelt, hogy Románia minél gyengébb legyen (Ezt akadályozná meg természetesen ilyen felmérésekkel a Román Akadémia, rátermett, régi vágású történelemhamisító elnökével az élen).
Oroszország az ördög hazája, 64-65 százalék szerint Moszkva mindenképpen ellenséges Bukaresttel szemben. De van itt egy nagyobb gond, méghozzá az, hogy Magyarország gyakorlatilag egy nyugati Oroszországnak számít, elvégre a magyar kormány jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal. Ami pedig mindennek a csúcsa, az az, hogy Románia és Magyarország is NATO és EU-s tag.


Oroszország a főmumus; Magyarország el akarja venni Erdélyt; a védelemre többet kellene költeni; Magyarország illetlenül avatkozik bele Románia belügyeibe
Szintén megállapították, hogy 2020-ban a trianoni diktátum beteljesülése is százéves lesz, márpedig a szemmel láthatóan rettegő lakosság félelmeit figyelmen kívül hagyó román politikusok (akik immár EP-képviselők is lehetnek) nem fogják kellő elánnal propagálni Erdély elcsatolásának örök tényét, nem úgy, mint magyar kollégáik (ez is hazugság, a magyar kormány sokáig hallani sem akart a Trianon-emlékévről, aztán mégiscsak megszavazták, de nem feltétlenül a román és egyéb hordalék-államok propagandájának ellensúlyozására).
A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarország a legmegbízhatatlanabb szomszéd (csak 27,1 százalék szerint barát), míg a Moldovai Köztársaság nagyon is baráti, sőt annyira, hogy (Erdélyhez hasonlóan) nem is ártana azt is bekebelezni.
Varga Tímea Beáta

Nem csoda, hogy a románok nem ismerik igazi történelmüket, ha ennyire bíznak a Román Akadémiában

A katonaságban, az egyházban és a Román Akadémiában bízik meg a leginkább az ország lakossága – derítette ki a felmérést megrendelő Román Akadémia.
A felmérés szerint a megkérdezettek 67,9 százaléka nagyon megbízik, illetve megbízik a katonaságban, 56,8 százalék az egyházzal, 45,5 százalék pedig a Román Akadémiával szemben is nagy bizalommal viseltetik. Az akadémiát jelenleg vezető Ioan-Aurel Pop „történész” munkássága kellően jól dokumentált, vázlatos értékelés alapján is lesújtó, sőt, az akadémia hitelét is beszennyezi, de ez a jelek szerint keveseket zavar.
A bizalmi rangsor további helyezettjei: rendőrség (41,6 százalék), Államelnöki Hivatal (41,2 százalék), Román Nemzeti Bank (BNR) (36 százalék). A sajtóban a megkérdezettek csupán 27,3 százaléka bízik, az alkotmánybíróság (22,7) és a kormány (12,4 százalék) még ezt a szintet is alulmúlja, a politikai pártokról (8,9 százalék) nem is beszélve.
A nemzetközi intézmények és szervezetek közül a NATO-val szemben a megkérdezettek 56,1 százaléka van bizalommal, az Európai Unióval szemben 55,3 százalék.
A válaszadók 84 százaléka vallotta azt, hogy büszke a románságára, és 65,1 százalékuk pedig felszámolná a Moldovai Köztársaság függetlenségét. A megkérdezettek 80,3 százaléka mondta azt, hogy Romániának meg kell védenie az országban élő nemzeti kisebbségek jogait.
A közvélemény-kutatást az Inscop Research végezte április 12. és május 3. között, 1050 személyből álló, reprezentatív mintán. A hibahatár 3 százalék. A kérdezőbiztosok szintén kíváncsiak voltak a lakosság politikai beállítottságára. A pártok (köztük a bejutási küszöböt ezúttal el nem érő RMDSZ) eredményeiről ITT lehet többet megtudni.
[Forrás: Agerpres]

A román külügyminisztérium kiakadt azon, hogy a magyaroknak fáj Trianon

A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját.
Az erről szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a külügyi tárca leszögezi: elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely „a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul”, mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak és annak az együttműködésnek, amelyről a stratégiai partnerségi dokumentumban, illetve a Románia és a Magyar Köztársaság között 1996. szeptember 16-án Temesváron megkötött alapszerződésben állapodott meg a két NATO-, illetve európai uniós tagállam.
A külügyminisztérium megalapozatlannak tartja és elutasítja az országgyűlési határozat indoklását, mivel
Románia szerint nem léteznek olyan „máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott”.
A román fél szerint a békeszerződés, amely egyebek mellett Románia és Magyarország határát is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat „beállítja”. „Ez a szerződés a jelenlegi geopolitikai valóság egyik meghatározó eleme, és része azoknak a békeszerződéseknek, amelyek véget vetettek az első világháborúnak, a mintegy 19 millió ember életét kioltó valódi tragédiának,
utat nyitva a nemzetállamok – köztük Magyarország – megszületésének és megerősödésének”
– olvasható a bukaresti közleményben.
Hozzáteszik: a trianoni béke aláírójaként Magyarországnak kötelessége a szerződés valamennyi előírását betartani és jóhiszeműen végrehajtani a nemzetközi jog alapelveinek megfelelően. A román fél nem vitatja el Magyarország jogát, hogy történelme fontos mozzanatairól megemlékezzen, de nem fogadhatja el, hogy ezek a megnyilvánulások megkérdőjelezzék azokat a békeszerződéseket, amelyek a mai Európát meglapozták. Bukarest elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve, vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait, azzal a céllal, hogy „egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja, amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által”.
A bukaresti külügy szerint Romániának és Magyarországnak együtt kell munkálkodnia azon, hogy a béke, az emberi alapjogok, és a társadalmi jólét garanciájaként létrejött EU megerősödjék, és a kétoldalú jogi-politikai kapcsolatokat is erre a értékközösségre kell alapozniuk. A közlemény szerint Románia mélyen elkötelezett a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek” jogainak tiszteletben tartása mellett, és azon van, hogy minden eszközzel óvja nyelvi, vallási, kulturális és etnikai identitásukat, erősítse az etnikumok közti párbeszédet.
A kommüniké megerősíti azt a Bukarest által rendszeresen hangoztatott álláspontot, miszerint Románia az utóbbi évtizedeken fejlett, „modellértékű” rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére. A román külügyminisztérium közleménye végén megerősíti, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló, a jövő felé forduló, a két ország polgárainak érdekeit szolgáló, pragmatikus kapcsolatokra törekszik Magyarországgal és a magyar féltől is ugyanezt várja el.
[Forrás: MTI]

Niciun comentariu: