joi, 3 septembrie 2020

Viktor ORBAN. «Pericolul pentru maghiarime vine dinspre tineretul secuiesc!»

Pericolul pentru maghiarime vine dinspre tineretul secuiesc, care începe să priceapă că era mai profitabil pentru secui să-și asume condiția etnică de neam fără nicio relație apropiata de înrudire cu maghiarii. Trebuie făcut orice pentru a împiedica o apropiere între români și secui.
3 septembrie 2020|Textele altora
Primul ministru al Ungariei : „Pericolul pentru noi nu vine doar dinspre partea românilor…”





(Text prescurtat rostit cu usile inchise – doar pentru maghiari – la Cursurile de vara de la Tusnad de catre premierul Orban Viktor, reprodus de https://infobrasov.net/pericolul-pentru-noi-nu-vine-doar-dinspre-partea-romanilor-1/ ).

”Doamnelor și Domnilor, Stimați colegi!
…Sa ma explic: Românii nu sunt capabili să țină dușmănie, sunt în această privință moi, lipsiți de consecvență și tenacitate. Sunt… cumsecade!
Pericolul pentru maghiarime vine dinspre tineretul secuiesc, care începe să priceapă că era mai profitabil pentru secui să-și asume condiția etnică de neam fără nicio relație apropiata de înrudire cu maghiarii.
Tot mai răspândită este printre tinerii secui ideea că numai Budapesta a avut de câștigat de pe urma maghiarizării secuilor.
Secuii își pun tot mai mult întrebarea de ce până la Trianon (1920) autoritățile ungurești făceau statistici separate despre secui, considerându-i pe aceștia că …sunt țiganii maghiarilor.

Când a avut dreptate Budapesta?

Au aflat acești tineri că atunci când ungurii se simțeau tari, i-au tratat pe secui cu dispreț, ca pe niște străini, ca pe niște dușmani chiar. Nici când au fost în dificultate, la greu, maghiarii nu s-au declarat frați cu secuii.
Ci i-am privit ca pe niște rude îndepărtate, de proastă condiție! Ceea ce, din păcate, cam așa este!
Dar trebuie lămuriți acești tineri că nu numai noi, maghiarii, am procedat așa! S-a întâmplat și la case mai mari! Nu noi, maghiarii, am inventat
curvăsăria politică!
Sunt tot mai mulți secuii care află că Uniunea Europeană are programe de susținere financiară foarte generoase, dar numai pentru minoritarii care nu au o țară mamă care să-i sprijine.
Budapesta le-a ascuns secuilor că există aceste fonduri și programe și că nu pot fi accesate de secui pentru că au acceptat să fie declarați și considerați maghiari. Declarându-se parte componentă a nobilei națiuni ungare și recunoscându-li-se acest statut, secuii au pierdut cu brio (sic! Nota trad.) sute de milioane de euro anual.
Ce a câștigat Budapesta din asta, secuii nu știu și nici nu vor să știe. Nici ungurii de rând nu știu!
Sigur este – zic acești tineri secui, că secuii au pierdut enorm, iar așa zisa protecție de la Budapesta este numai în vorbe, fără nicio susținere financiară serioasă, fără programe economice regionale sau locale, așa cum există în toată Europa pentru țigani, în virtutea faptului că țiganii nu au o țară mamă care să-i apere.
Tinerii secui vor să intre și ei sub protecția Uniunii Europene și să aibă în România drepturile pe care țiganii le au în Ungaria și în toată Europa! Iar ei știu acum, au aflat, că nu pot cere aceste drepturi deoarece liderii lor i-au trădat și i-au declarat maghiari.
Ideea că și secuii ar putea beneficia de susținerea consistentă a Uniunii Europene prinde tot mai mult la tineretul secuiesc și ne va aduce mari prejudicii. Nu văd cum am putea para această situație.
Personal, mă aștept ca secuii tineri să ne ceară în curând socoteala și ceva… despăgubiri pentru acest fals (Vezi ultimul recensămînt din România, când de dragul UDMR ne-am lăcomit să-i declarăm maghiari pe toți secuii. Mai puțin câteva sute de secui încăpățânați, care de atunci s-au înmulțit serios!).
De aceea ar fi bine să luăm noi inițiativa și să le propunem chiar noi secuilor să nu se mai declare maghiari, ci secui, prezentând această propunere ca pe o manevră făcută de comun acord, prin care să avem acces comun – repet: acces comun și egal, la fondurile mari destinate etniilor care nu au ca patrie proprie un stat național: precum bascii, occitanii, catalanii, țiganii, găgăuzii și alții.
Dacă inițiativa vine de la noi, de la maghiari, nu se va produce o ruptură între noi și secui, ci dimpotrivă, avem motive să pretindem din partea lor recunoștință și …mai tarziu, ascultare.
Trebuie făcut orice pentru a împiedica o apropiere între români și secui, care sunt gata sa le acorde, formal, un Tinut Secuiesc Autonom …la fel de „independent” ca si fosta Regiune Autonoma Maghiară !
In perspectiva, manevra poate fi catastrofală si pentru noi! Trebuie să facem să circule printre secui ideea că în definitiv vinovați de maghiarizarea secuilor se fac românii, deoarece după 1918 nu au asigurat nicio protecție secuimii, lăsându-i la voia politicii de maghiarizare, promovata de comunistoidul Fazekas Janos care a acceptat fără nicio restricție teza Budapestei precum că secuii sunt maghiari!


Românii i-au trădat pe secui!

Această propoziție trebuie rostită cu orice ocazie. Cu explicația: deși teoretic aveau interes să-i slăbească pe unguri, iar nu pe secui, guvernanții maghiaro – români s-au lăsat cumpărați de Budapesta. Este momentul să lansăm zvonul real că românii din București i-au vândut pe secui Budapestei, … fără știrea românilor din Transilvania.
În paralel, trebuie stiut si vom răspândi ideea că românii din Ardeal sunt alt soi de oameni decât moldovenii si românii sudisti!
Trebuie promovat adevărul că secuii se pot înțelege cu românii din Ardeal, dar nicicum cu românii – budos olah! – din București, Bacău, Craiova sau Constanța! La ce este necesara promovarea acestui adevar,ce poate parea divizare? Pentru că proiectul de reconstituire a Ungariei Mari, oricât de drag ne este,cat exista U.E. mai are putzine șanse de reușită.
Tot mai mulți maghiari își dau seama de asta și nu avem cum și nici de ce să-i combatem.
De aici, un motiv în plus de deznădejde națională pentru orice maghiar sensibil la soarta neamului său.
Avem datoria, în această situație, să le oferim co-naționalilor noștri o altă țintă în care să vada și să creadă, ca este o țintă adevarata care să fie mai accesibilă, mai realistă. În acest scop trebuie lansat proiectul minimal pentru noi: Transilvania să fie declarată stat de sine stătător.
În acest scop trebuie abandonat în chip oficial proiectul revenirii la fosta Ungaria Mare, la hotarele din 1914. Această renunțare, dacă este făcută într-un cadru solemn, cu o sustinere mediatica puternica, va avea un efect benefic pentru noi, si ne va atrage multe simpatii internaționale.
Declarând urbi et orbi că Ungaria Mare asa cum a fost n-a existat niciodată și practic nu poate exista, vom deveni un model de comportament european, conform cu exigențele lumii viitoare, mai ales în comparație cu românii, care nu vor fi niciodată capabili să renunțe la visul României Mari.
Dacă vom ști să speculăm acest contrast, demonstrând gândirea noastră europeană pentru Ardeal, vom putea lansa dezinteresat propunerea către comunitatea internațională, de a se reconstitui teritorial fostul Voievodat, într-o Transilvanie modernă, cu structuri moderne, precum Slovacia, sau Croația ca acte internationale de justiție și soluție de stabilitate deplină în Estul Europei.
(După realizarea acestui obiectiv, vom putea reveni în perspectivă și la un posibil pas următor, o Federație economică modernă pe vechile baze istorice…).” 

 

Comentariu Dan Culcer : Sursă incertă. De verificat! 

O posibilitate de analiză a textului de mai sus se referă la credibilitatea/autenticitatea textului ca provenit din gura sau cercul lui Orban Viktor, prim-ministru al țării vecine. Dar putem să facem și o lectură a ideilor și ipotezelor lansate de acest text, fără să ne mai referim la eventualul autor. Aici cred că se află interesul, în analiza efectelor unor programe politico-educative, cele ala Uniunii europene, cele românești (derivate sau nu) și cele aplicate după 1990 de UDMR. Și în ipotezele privind Uniunea europeană, rolul Ardealului autonom etc.

Consider câteva dintre aceste ipoteze cât se poate de plauzibile și teribil de interesante. Mă refer la procesul de fragmentare a statelor compozite început cu cele de genul Iugoslaviei, anticipat cu situația din Belgia, mișcările autonomiste catalană, corsicană, lombardă. În cartea despre care am scris de mai multe ori, Le Clef, opera colectivă a membrilor mișcării ethniste din Catalonia franceză, se scrie despre toate acestea, cu două decenii înainte de manifestarea publică a acestei politici. Se scrie, printre altele, despre necesitatea creării unui stat al țiganilor în centrul Europei, pe un teritoriu cuprinzând fragmente din Slovacia, Ungaria, Ucraina.  Vezi linkul http://ethnisme.ben-vautier.com/
Pentru naționaliștii români care își recunosc adversarii, în loc să-și cârâie incomptența, deci vorbesc limba maghiară, cunosc cultura și istoria maghiarilor și secuilor, discuția mea cu prietenul meu Cseke Gábor (la Miercurea-Ciuc),  despre unele din aceste lucruri în serialul publicat în Romániai Magyar Szó.
De completat cu diversele noastre conversații reproduse în blogul lui Cseke Gábor (rezultate de căutare cu termenul «culcer».

 

Niciun comentariu: