joi, 18 noiembrie 2010

Magyar revízió és kisebbségpolitika a két világháború között

Magyar revízió és kisebbségpolitika a két világháború között

Rövid bevezető: 
Ablonczy Balázs történész előadása a Korunk Akadémián


 
Szeretettel meghívjuk a Korunk Akadémia történeti vonalának novemberi rendezvényére, amelynek címe: Magyar revízió és kisebbségpolitika a két világháború között.

Meghívott előadó Ablonczy Balázs történész, egyetemi adjunktus, ELTE (Budapest).
Az előadásra 2010. november 16-án, kedden 17 órától kerül sor a Kolozsvár Társaság székhelyén (Főtér 22. sz.).
A rendezvény házigazdája Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő-helyettes, Korunk.
 


A két világháború közötti magyar politikai rendszer egyik alappillérének számított a revízió követelése. S ez a törekvés nagyban számíthatott a csonka magyarországi társadalom jelentős részének támogatására is. A maradék országba beáramló 420 ezer menekült, az elveszített területekhez több százezer családi-baráti szállal kötődő egyén szintén meghatározta az erről való gondolkodás mikéntjét.
De valójában hogyan is alakult ez a kérdés a két világháború között? Milyen revízióra törekedtek a magyar kormányzatok, mit gondoltak az egyes politikusok a kérdésről, s ehhez milyen nemzetközi környezetet sikerült teremteniük, milyen eszközökkel? Teleki Pál, Gömbös Gyula vagy Bethlen István hogyan látta ezt a kérdést? Mindent vissza akartak szerezni vagy csak azt a területet, ahol magyarok éltek? Munkásságuk mennyire vezetett az 1938–1941 közötti időszak revíziós sikereihez? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Ablonczy Balázsnak, az ELTE BTK oktatójának előadása.

A rendezvény támogatója az Eurotrans Alapítvány és a Szülőföld Alap.

Conferința a avut loc la 16 noiembrie la Cluj.

Niciun comentariu: