sâmbătă, 5 martie 2011

Bedros HORASANGIAN. UDMR – bastion al păcii e!

Nu știu dacă scriitorul Bedros Horasangian știe ungurește. Probabil că nu, doar în Ardeal există cetățeni români de origine armeană, care știu ungurește. Dacă ar fi știut ar fi putut încerca să studieze și comenteze raportul care se menține ambiguu între UDMR și formațiunile etniste care se manifestă de o vreme în Ardeal dar și în Ungaria. Eu cred că fără analiza acestui raport, orientările politice și sociale ale UDMR nu pot fi nici înțelese, nici apreciate corect în relațiile cu politica altor partide din România, care nu sunt constituite pe baze etnice. Așa că desemnarea lui Kelemen Hunor ca succesor al lui Marko Bela capătă sens doar dacă știm ce relații întreține primul cu formațiunile amintite și în ce măsură a preluat sau va prelua ceva din programul acestora, pentru a-l integra în programul UDMR-ului.
Dan Culcer

Bedros HORASANGIAN. UDMR – bastion al păcii e! 

« În sfîrșit, s-au încheiat lucrările de la Oradea ale Congresului UDMR și s-au acordat și Premiile Oscar la Hollywood. Bucurie mare pe capul românilor, care au urmărit cu înfrigurare cine vor fi cîștigătorii. Rezultatele oficiale au consemnat victoria lui Kelemen Hunor. Actualul ministru al Culturii – fără să fie și al Cultelor, mereu uităm că acest domeniu, al Cultelor, existent în cadrul Ministerului Culturii de pe vremea lui Răzvan Theodorescu, Adrian Iorgulescu, Toader Paleologu, a trecut în desaga personală a lui Emil Boc – a cîștigat o bătălie cîștigată dinainte. Cu 371 de voturi în favoarea sa, Kelemen Hunor i-a devansat pe principalii săi contracandidați.
Consilierul prezidențial Peter Eckstein Kovacs (cu 118 voturi) și un anume Olosz Gergely (cu doar 46 de voturi, din totalul de 538) nu au reușit să pună în pericol candidatura beizadelei udemeriste. Crescut, pregătit, antrenat și susținut de fostul președinte UDMR, Marko Bela, cumva în spiritul pragmatic și pentru interesele de cursă lungă ale Uniunii Maghiarilor din România, Kelemen Hunor nu dorește să schimbe direcția politică a UDMR, care este aceea de aliat al PD-L, ba chiar nu vrea nici înlocuirea premierului Boc.
 
Să încercăm cîteva observații și considerații ce decurg din noua reașezare și reconfirmare pe scena politică a UDMR-ului.
Interesant cum liderii UDMR – începînd cu Domokos Geza (editor cu stagii vechi la Kriterion), continuînd cu Marko Bela (poet și redactor, ani în șir, pe la diverse reviste literare; a lansat, toamna trecută, volumul de versuri A kert erotikája/ Erotica grădinii, apărut la Curtea Veche, în traducerea lui Paul Drumaru) și ajungînd la actualul președinte Kelemen Hunor (poet și prozator de ultimă generație) – au avut cu toții tangențe și cu literatura. Nu doar cu politica. Să însemne ceva?
În zona partidelor politice, experiențele literaților autohtoni au dus la eșecuri notabile. Și la alegerile din 1990, și ulterior. Destule nume sonore, de la Ana Blandiana și Andrei Pleșu pînă la Nicolae Manolescu, Stelian Tănase și Laurențiu Ulici, au abandonat cîmpul de luptă politic.

[...]
În concluzie, credem că UDMR își va juca, pe termen scurt, propria carte, ca să țină în echilibru actuala putere, iar pe termen lung, cînd copiii românilor și ai maghiarilor vor vorbi cu toții doar englezește, nu va mai conta dacă la masă se vor servi gulaș sau sarmale. Iar un hamburger cu carne de vită importată din China va potoli poftele tuturor. În rest, să fie într-un ceas bun noul mandat de lider al lui Kelemen Hunor. Și așteptăm un nou volum de sonete semnat de Marko Bela.»
Bedros Horasangian

Niciun comentariu: